Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία – Δεν θα υπάρξει έξτρα φορολόγηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στhn ΕΡΤ / Photo: Δημήτρης Παπαμήτσος-Γραφείο Τύπου προέδρου

«Θεωρώ ότι είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι καθορισμένο από τη διακομματική, να συζητάμε μεταξύ των δύο πρώτων» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, απαντώντας γιατί είπε όχι σε debate των δύο με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εξάλλου και το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα, κατά την άποψή μου ενός τέτοιου debate. Επομένως θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία. Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο. Χρήσιμο θα είναι αυτό. Νομίζω ότι το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο», σημείωσε.

Θα ήθελα συνάντηση με Ερντογάν – Ευκαιρία η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Στην ερώτηση για το αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, στη βελτίωση των ελληνοτουρικικών σχέσεων αλλά και για το εάν πρόκειται να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Όλα αυτά προϋποθέτουν, ότι ο ελληνικός λαός θα εναποθέσει στη Νέα Δημοκρατία και σε μένα προσωπικά και πάλι την εμπιστοσύνη του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Και το λέω αυτό διότι σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ αν είχαν γίνει εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα είχαμε κι εμείς ήδη μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να χρειάζεται να ξαναπάμε σε κάλπες για να επιβεβαιώσουμε την απόφαση την οποία ήδη πήραμε ως ελληνικός λαός στην κάλπη της 21ης Μαΐου» και συνέχισε: «Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες μια βελτίωση και στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στο επίπεδο της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά στον αέρα. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο το συγκρατώ ως θετικό και πάντα πιστεύω μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα …».

Αναγνωρίζουμε ως μοναδική διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Όσο για το αν μπορεί να αποτελέσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ μια καλή αφορμή για συζήτηση με τον Ερντογάν, η οποία θα αφορά και τα ελληνοτουρκικά, απάντησε:

«Προσωπικά θα την επιδιώξω. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Γνωριζόμαστε πια καλά. Έχει αυτό και νομίζω μια αξία διότι και ο ίδιος γνωρίζει ποιες είναι οι δικές μου θέσεις και εγώ γνωρίζω και τη δικιά του προσέγγιση

Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε όντως να πάει με την Τουρκία στη Χάγη Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ήμουνα σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βάλω οποιοδήποτε άλλο γεωπολιτικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου….».

Θέμα του Τσίπρα αν θα κρατήσει τους βουλευτές Ροδόπης που στηρίχτηκαν από το τουρκικό προξενείο

Για τα περί παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία όμως είναι και γνωστά. Θα έλεγα ότι αναδεικνύονται και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κυρίου Τσίπρα, γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού προξενείου….».

Τσακίσαμε τους διακινητές σε Έβρο και Αιγαίο – Δεν κάνω βήμα πίσω

«Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι και οι διακινητές βλέπουν τι γίνεται στη χώρα μας και αν αισθάνονται ότι μπορεί να υπάρχει γι’ αυτούς ένα παράθυρο ευκαιρίας, επειδή υπάρχει σήμερα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα σπεύσουν να το αξιοποιήσουν. Προς Θεού, δεν λέω ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Είναι όμως αυτό που λέει η λέξη και ορίζει το Σύνταγμα. Είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί εξαιρετικά δύσκολα χαρτοφυλάκια με ορίζοντα λίγων εβδομάδων» και πρόσθεσε «Ο φράχτης αποτελεί ένα μέρος της συνολικής μας στρατηγικής για την προστασία των συνόρων και από αυτήν την πολιτική ενεργητικής προστασίας των ελληνικών συνόρων που ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω».

Θα θέλαμε μόνιμες μειώσεις ΦΠΑ αλλά είναι το μοναδικό που δεν έχουμε καταφέρει

«Εμείς το 2019 είχαμε παρουσιάσει ένα πολύ λεπτομερές πρόγραμμα μείωσης φορολογικών συντελεστών. Είχαμε πει ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι η τελευταία προτεραιότητά μας και ότι θα θέλαμε ναι πράγματι στο τέλος της τετραετίας να μπορούμε να έχουμε μείωση οριζόντια και μόνιμα, όμωςδεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Υλοποιήσαμε όμως όλες τις υπόλοιπες μας δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων. Δεν μπορεί να βγαίνει η αντιπολίτευση και να λέει ότι αυξήσαμε τους φόρους όταν μειώσαμε 50 φόρους, όταν όλοι οι πολίτες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όταν εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής είναι στο 9%, όταν ο φόρος στα μερίσματα πήγε από το 15% στο 5% και έχουμε περισσότερα έσοδα από όσο είχαμε με φόρο 15%. Εμείς λοιπόν αποδείξαμε ότι η λελογισμένη μείωση της φορολογίας αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να μπορεί η χώρα να μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Έρχομαι τώρα στο θέμα του ΦΠΑ γιατί έχει συζητηθεί πολύ και νομίζω ότι πρέπει να το εξηγήσουμε με απλά λόγια.

«Είχαμε πει ότι θα θέλαμε πράγματι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα μπορούμε να έχουμε μόνιμες όμως μειώσεις του ΦΠΑ δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Η μόνη δέσμευση μας η οποία δεν υλοποιήσαμε, όλες τις άλλες δεσμεύσεις, υλοποιήσαμε. Αλλά είχαμε πει και τότε ότι θα είναι η τελευταία μείωση την οποία θα κάναμε. Κάναμε όλες τις υπόλοιπες. Αλλά εδώ ερχόμαστε και λέμε «να μειώσουμε τον ΦΠΑ». Γιατί; Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα ακρίβειας. Γι αυτό ισχυρίζεται αντιπολίτευση ότι πρέπει να μειώσουμε το ΦΠΑ. Η απάντησή μου λοιπόν είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Μειώσαμε το ΦΠΑ στον καφέ, μειώσαμε το ΦΠΑ σε πολλές υπηρεσίες στις μεταφορές οι τιμές δεν έπεσαν για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ ωφέλησε τους επιχειρηματίες και όλη την αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκίμασαν ένα τέτοιο μέτρο. Ταυτόχρονα όμως το μέτρο αυτό θα μας κόστιζε μόνο και μόνο για τα τρόφιμα 1,5 δις. το χρόνο. Είναι 6 δισεκατομμύρια την τετραετία. Αυτοί λοιπόν που το εισηγούνται πρέπει να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, διότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν….

Δεν θα υπάρξει έξτρα φορολόγηση

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπαρξει έξτρα φορολόγηση» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Μπορούν να πουν το ίδιο και τα άλλα δύο κόμματα; Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο δεν μιλάει σήμερα για φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένοι στην αγάπη τους για κάποιους φόρους. Όταν πιέζονται λίγο περισσότερο ανοίγουν και περισσότερο τα χαρτιά τους. Το είδαμε εξάλλου με τον κύριο Κατρούγκαλο και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Το βλέπουμε τώρα ως ένα βαθμό και με το ΠΑΣΟΚ. Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί και εφαρμόσαμε την πολιτική μας. Εμείς δοκιμαστήκαμε. Είπαμε ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Έχουμε αξιοπιστία όταν μιλάμε για τη δημοσιονομική μας πολιτική. Με ρωτάτε από πού θα βρεθούν τα χρήματα».

Για το ταμείο ανάκαμψης

«Όταν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξαναφτιάξουμε 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, όταν με τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης θα αποκτήσουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα μας τα σχολεία, όταν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούν όλα τα προγράμματα του «Εξοικονομώ» τα οποία ωφελούν τους πάντες, είναι οι μεγάλοι και οι εκλεκτοί μας αυτοί; Προφανώς υπάρχουν δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης τα οποία απευθύνονται περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αλλά οι επιχειρήσεις αυτές είναι επιχειρήσεις που επενδύουν. Είναι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις που τελικά γεφυρώνουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας που ήταν η έλλειψη επενδύσεων. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε μια στρατηγική. Πρέπει η ελληνική οικονομία να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και να γίνει εξωστρεφής. Μόνο έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί στη χώρα μας και είναι μια πολιτική την οποία έχουμε καταφέρει να υπηρετήσουμε και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα την επόμενη τετραετία».

Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης για το Ταμείο ανάκαμψης επισήμανε ότι: «Δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του ταμείου ανάκαμψης» σημείωσε, ενώ τόνισε: «Μικρές, ελάχιστες αλλαγές. Δεν τα έχουμε ξανακούσει αυτά; Δεν τα ξανακούσαμε το 2015. Ας είμαστε. Κάποιος δίνει στην Ελλάδα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα, υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές. Υπάρχει μια πολύ «βαριά γραφειοκρατία» πίσω από το ταμείο ανάκαμψης, γιατί τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά, τα οποία διαχειριζόμαστε εμείς. Και αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούμε να ξαναπάμε με την «επαναστατική μας παντιέρα» να ανεμίζει, να πάρουμε τα χρήματα αυτά και να τα δώσουμε όπου θέλουμε, δεν είναι απλά βαθιά νυχτωμένοι, είναι εκτός πραγματικότητας».

Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο

Ερωτηθείς πώς θα λειτουργήσει στην περίπτωση της μη επίτευξης αυτοδυναμίας την 25η Ιουνίου, σημείωσε: Ως προς το αν θα έχουμε εκλογές τον Αύγουστο εφόσον δεν εκλεγεί αυτοδύναμη η ΝΔ, υπογράμμισε: Μα δεν υπάρχει τρίτο σενάριο. Αν εσείς βλέπετε κάποιο άλλο σενάριο να μου τα πείτε.

«… Το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα κάθετα, και την είχε κλείσει από πριν σε οποιαδήποτε δυνατότητα συνεργασίας μας. Θυμάστε ότι περάσαμε από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση πρώτου και τρίτου κόμματος επειδή το τρίτο κόμμα το απέκλεισε από την πρώτη στιγμή. Το απέκλεισε. Είπε «Στην αρχή είπε δεν κάνω κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη» και μετά είπε όταν κατάλαβε ότι ήταν πολύ δύσκολο να επιβάλει τον πρωθυπουργό, είπε ότι δεν κάνω κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια άλλη επιλογή δεν βλέπω….».

Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Ως προς το αν θα κοστολογηθεί εντέλει το πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Θυμάστε ότι την πρόταση αυτή την έκανα στο ντιμπέιτ. Τι έγινε από τότε; Εμείς έχουμε δώσει στη δημοσιότητα την αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματός μας γραμμή – γραμμή. Διότι το κόστος έτσι προκύπτει. Κάθε μέτρο έχει ένα κόστος, αθροίζεται σε ένα συνολικό κόστος. Αλλά ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα τέτοιο. Η δικιά μου πρόταση εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι, με μια διαφορά: Ότι επειδή τα δικά μας μέτρα έχουν ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο, είναι ήδη κοστολογημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί όπως ξέρετε στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορούμε να κάνουμε κολπάκια.

(…) Εμείς δεσμεύουμε τη χώρα, άρα δεν έχουμε το περιθώριο να λέμε ό,τι θέλουμε Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας -εδώ πέρα είμαστε- το δικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο. Θα το ξαναστείλουμε, αλλά δεν νομίζω ότι θα δείτε ουσιαστική ανταπόκριση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά νομίζω ότι έχει μια αξία, πίσω από τη λογική των αριθμών, να μπούμε λίγο στη φιλοσοφία της οικονομικής μας πολιτικής. Εγώ επαναλαμβάνω ότι για μας το πρώτο μέλημα ήταν η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η δημιουργία δημόσιου πλούτου συλλογικής ευημερίας. Αυτό είναι το ΑΕΠ το οποίο αυξάνεται. Αυτό το ΑΕΠ το οποίο αυξάνεται, πρέπει μετά να το μοιράσουμε δίκαια. …».

Η προτεραιότητα των μεταρρυθμίσεων στη νέα τετραετία 

Ερωτηθείς για την νούμερο ένα προτεραιότητα ως μεταρρύθμιση, τόνισε: «Έχουμε ήδη έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια. Να σας πω τα δύο πρώτα. Το πρώτο θα είναι ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του επιτελικού κράτους. Γιατί ακριβώς αυτό είναι το λογισμικό πάνω στο οποίο τρέχει όλη η διακυβέρνηση της χώρας. Τα πρόσωπα δεν αφορούν την οργάνωση του κράτους αυτού καθαυτού. Αφορούν τη συγκρότηση της κυβέρνησης η οποία βάσει του Συντάγματος είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Το δεύτερο νομοσχέδιο μας, το οποίο φιλοδοξούμε να έχουμε ψηφίσει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώσουμε τις κεντρικές οικονομικές μας προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία. Και τις φορολογικές μας δεσμεύσεις, όπως ακριβώς τις έχουμε εξαγγείλει, ώστε να είναι αποτυπωμένες σε νόμο και να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι αυτά τα οποία λέμε τα εννοούμε και θα τα κάνουμε πράξη».

Με πληροφορίες από: ertnews.gr