Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Τιμητική εκδήλωση στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μία ειδική ξεχωριστή εκδήλωση ετοιμάζει στις 20 Νοεμβρίου 2023 το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, για να τιμήσει την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Ιδρύματος Ελένη Γλύκατζη -Αρβελέρ.

Θα γίνουν εκτενείς αναφορές στην ζωή και την επαγγελματική της πορεία, από ανθρώπους που συμπορεύθηκαν μαζί της, σε διαφορετικές περιόδους της ζωής της.
Οι ομιλητές

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Fleurette Καραδόντη.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα μιλήσει για την ιστορικό Ελένη Αρβελέρ και τη συνεισφορά της στην ανάδειξη του Βυζαντίου διεθνώς, ενώ ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος θα αναφερθεί στα νεανικά της χρόνια.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης, θα μνημονεύσει τα χρόνια που έζησε η Ελένη Αρβελέρ στο Παρίσι, η Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου θα αναλύσει τον πρωτοποριακό της ρόλο σε μια ανδροκρατούμενη ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέλος, ο ποιητής και συγγραφέας Βαγγέλης Χρόνης, θα μιλήσει για την ποίηση της Ελένης Αρβελέρ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άννα Γριμάνη, ενώ θα συνοδεύει στο πιάνο η Ναταλία Μιχαηλίδου, η οποία θα ερμηνεύσει συνθέσεις των Chopin, Ravel και άλλων.

Ποια είναι η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Από γονείς Μικρασιάτες η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, γεννήθηκε το 1926 και είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος και ιστορικός. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της, στην École des Hautes Études στη Γαλλία, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιστορίας και Docteur ès Lettres. Παντρεύτηκε τον Ζακ Αρβελέρ που ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας και απέκτησε μία κόρη. Σήμερα ζει μόνιμα στη Γαλλία.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 ετών ιστορία του, το 1976. Ακόμη είναι πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη Unicef.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία) του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Διετέλεσε Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας αλλά και Πρόεδρος του Μουσείου Τέχνης της Αμερικής.

Στο βιβλίο της ‘Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών’, ισχυρίστηκε ότι στο τάφο της Βεργίνας, είναι θαμμένος ο μεγάλος αυτός ηγέτης. Στο Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε υπέρ του ‘Ναι’ αφού εξέδωσε μία ανακοίνωση και ένα βίντεο με το οποίο δήλωσε την έμπρακτη στήριξή της για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, αφιερώνοντάς του ένα ποίημα. Τέλος τον Ιούνιο 2019 μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, ζήτησε τη ‘κατάργηση’ του πανεπιστημιακού ασύλου ενώ το 2021 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής ‘Ελλάδα 2021’ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

  • Είσοδος: Δωρεάν, με απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση στο: goulandris.gr Κάθε άτομο μπορεί να κρατήσει έως και 2 θέσεις.
  • Χώρος διεξαγωγής: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα
    Οδός Ερατοσθένους 13, Αθήνα, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-7252895, E-mail:. visit@goulandris.gr
  • Ημερομηνία: Δευτέρα 20.11.23 και ώρα: 19:00 μ.μ.
  • Αίθουσα: Αμφιθέατρο Β & Ε Γουλανδρή.