ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτή ρήξη & αποχωρήσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Με εντάσεις και αποχωρήσεις έληξε η πρώτη μέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδιαφέρον στρέφεται στη δεύτερη ημέρα, αύριο Κυριακή, καθώς το απόγευμα θα γίνουν οι ψηφοφορίες.

Η ρήξη της νέας ηγεσίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, μετά και την αποχώρηση τριών «τάσεων» από την συνεδρίαση της πρώτης ημέρας.

Το απόγευμα του Σαββάτου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΚΕ η «Ομπρέλα» καθώς και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα, με όλα τα ενδεχόμενα για την παρουσία τους τη δεύτερη ημέρα των εργασιών να είναι ανοιχτά.

Το θέμα των διαγραφών των στελεχών που έχει ήδη παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας έθεσε με καθαρό τρόπο στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Κασσελάκης: Θα ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν

«Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις. Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό» τόνισε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τσακαλώτος: Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η “βάση” σε πολλά εισαγωγικά

Τεμπονέρας: Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι αντικαταστατική, διχαστική και αντιδημοκρατική 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική »

Αχτσιόγλου: Προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος η πρόταση για δημοψήφισμα

Η Έφη Αχτσιόγλου εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».