Αποχώρησε η “Ομπρέλα” από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσαν με επιστολή τους αποχώρησης που εστάλη στους γραμματείς και τον πρόεδρο του κόμματος, 46 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εντάσσονται στην «Ομπρέλα».

Στο κείμενο της Ομπρέλας τα μέλη που το υπογράφουν αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για τη δημιουργία νέου κόμματος. Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, καθώς επίσης και οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.

Επίσης το κείμενο αποχώρησης υπογράφουν μεταξύ άλλων και οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Ανδρέας Ξανθός, Αννέτα Καββαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Πάνος Λάμπρου, Μαρία Γιαννακάκη, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη αύριο αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν και οι δύο βουλευτές μέλη της Ομπρέλας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα.

Τα 46 μέλη της ΚΕ που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το κείμενό τους ασκούν σκληρή κριτική στην ηγεσία του κόμματος σημειώνοντας ότι «ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια πολιτικής και κοινωνικής επιρροής».

Προσθέτουν ότι η ομιλία του κ. Κασσελάκη στην ΚΕ «ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφορά» και κάνουν λόγο για «πρακτική του τραμπισμού». Αναφέρουν ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν ότι «προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την “απομπομπή”, όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος».

Η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναφέρει ακόμη ότι “Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής – ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης και ευθύνης.

Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστερά με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών.”