Στη φωτιά – The taste of things

Η ταινία “Στη Φωτιά- The taste of things” έκανε τη λαμπερή της πρεμιέρα στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είναι βασισμένη στο γνωστό ρομαντικό μυθιστόρημα: ‘La vie et la passion de Dodin-Bouffant gourmet’ του Μαρσέλ Ρούφ.

Η υπόθεση

Η Eugénie μια εξαιρετική μαγείρισσα, εργάζεται για τον διάσημο σεφ Dodin Bouffant εδώ και 20 χρόνια. Με τον καιρό, από την πρακτική της γαστρονομίας και του αμοιβαίου θαυμασμού δημιουργείται μια ρομαντική σχέση, ένα ειδύλλιο. Από αυτή την μαγική -μυστική τους ένωση γεννιούνται ‘ιδιαίτερα πιάτα’, το καθένα πιο νόστιμο και πιο ντελικάτο από το προηγούμενο, φτάνοντας στο σημείο να καταπλήξουν τους πιο επιφανείς σεφ του κόσμου.

Ωστόσο, η Eugénie, λαχταρώντας την ελευθερία της , δεν θέλει ποτέ να δεσμευτεί με τον Dodin. Ο τελευταίος, αποφασίζει να κάνει κάτι που δεν έχει ξανακάνει: να μαγειρέψει για εκείνη.

Οι συντελεστές της ταινίας

Ο Γαλλο-βιετναμέζος σκηνοθέτης της ταινίας ‘The taste of things’, Τραν Αν Χουνγκ απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Γαλλία για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2024.Η ταινία θέτει πολλά διαχρονικά ερωτήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, αφήνοντας παράλληλα ένα διακριτικό φεμινιστικό σχόλιο.

Η Ζιλιέτ Μπινός πρωταγωνιστεί στην ταινία ως Eugenie και αποθεώνεται από το κινηματογραφόφιλο κοινό της. Μάλιστα λέγεται ότι η Ζιλιέτ Μπινός μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της  Benoit Magimel, είχαν αναπτύξει παλαιότερα μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. Και για τους δύο, αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μετά την ταινία ‘Les Enfants du siècle’ της Diane Kurys, όπου και σε αυτή τη τανία έπαιξαν το ερωτευμένο ζευγάρι.

Η Juliette Binoche και ο Benoît Magimel προσλήφθηκαν για να παίξουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Eugénie και του Dodin1, οι οποίοι και οι δύο είχαν επίσης ιδιωτική σχέση για ένα διάστημα. Και για τους δύο, αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μετά την ενδυματολογική ταινία Les Enfants du siècle (1999) της Diane Kurys, στην οποία έπαιξαν το ερωτευμένο ζευγάρι. Ο Γάλλος σεφ Pierre Gagnaire, βραβευμένος με 14 αστέρια στον οδηγό Michelin, κλήθηκε ως τεχνικός σύμβουλος για τα πιάτα που παρουσιάστηκαν στην ταινία, όπου έπαιξε και αυτός έναν μικρό ρόλο.

Διάρκεια ταινίας: 145’ λεπτά.

Δείτε το trailer της ταινίας