Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel: Πρωτοπόρος στην οικονομική & τουριστική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης

astiregnatia.com/

Η Αλεξανδρούπολη μια πόλη, που ακτινοβολεί με την πολιτιστική της κληρονομιά και τη φυσική της ομορφιά, βρήκε στην Grecotel έναν εξαιρετικό σύμμαχο για την τουριστική της ανάπτυξη.

Ήταν πριν από περίπου είκοσι χρόνια, όταν ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη αποφασίζει να επενδύσει στην ακριτική πόλη, με χαμηλό τουριστικό ενδιαφέρον και με υποτυπώδεις υποδομές, βάζοντας την, στο κλαμπ των κορυφαίων προορισμών. Τα στελέχη της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, που συνεργάζονται με την Grecotel, βλέπουν το «όνομα της Αλεξανδρούπολης» δίπλα σ’ αυτά  της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Αθήνας, της Μύκονου, της Ρόδου, της Κως και της Πελοποννήσου.

Οι ιστορικές  ξενοδοχειακές μονάδες, Astir Alexandropoulis & Grand Hotel Egnatia εντάσσονται στην οικογένεια της Grecotel και αρχίζουν να μεταμορφώνονται. Νέα κτίρια, σύγχρονος εξοπλισμός, εξωστρέφεια. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επενδύονται, υλοποιώντας μια σημαντική επένδυση στην πρωτεύουσα του Ν.  Έβρου.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που κίνησαν το ενδιαφέρον της Grecotel;

Ο Ν. Δασκαλαντωνάκης και η Μάρι Δασκαλαντωνάκη, έγκαιρα είχαν αντιληφθεί την τεράστια γεωπολιτική θέση της Αλεξανδρούπολης. Σήμερα ακούγεται σε όλον τον κόσμο, ως κομβικό σημείο οικονομικής και ενεργειακής δραστηριότητας. Το τουριστικό της αποτύπωμα είναι πλέον σημαντικό, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ το μέλλον της διαγράφεται ευοίωνο, για πολύ μεγαλύτερες τουριστικές εισροές.

Σε όλη αυτήν την πορεία το Astir Alexandropoulis και το Grand Hotel Egnatia παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν υπερβάλουμε, αν πούμε, ότι είναι η κύρια κινητήρια δύναμη, που οδηγεί την Αλεξανδρούπολη σε υψηλά τουριστικά δεδομένα. Σήμερα, είναι σημείο αναφοράς σε όλες τις γειτονικές χώρες, και σε όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν την περιοχή.  Το καθένα από αυτά – και τα δύο ξενοδοχεία μαζί, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της τουριστικής ταυτότητας της Αλεξανδρούπολης.

Η Grecotel ενισχύει συνεχώς τη σχέση της με τους τοπικούς παραγωγούς

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά, που ξεχωρίζει τη Grecotel στον τομέα του τουρισμού, είναι η δέσμευσή της για υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Η Grecotel λειτουργεί σαν πρεσβευτής της πολυτέλειας, προσφέροντας στους επισκέπτες του μια ανεπανάληπτη εμπειρία διαμονής. Τα υψηλού επιπέδου καταλύματα, και η ενδιαφέρουσα γκάμα δραστηριοτήτων, δημιουργούν ένα περιβάλλον, που καλεί τους επισκέπτες να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία διακοπών.

Ωστόσο, η συμβολή της Grecotel στην ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, δεν σταματά στην παροχή πολυτελών διαμονών. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν είναι η διατήρηση των τοπικών χαρακτηριστικών και η προώθηση της τοπικής κουλτούρας. Με σεβασμό προς την τοπική κοινότητα, ενισχύει συνεχώς τη σχέση της με τους τοπικούς παραγωγούς, ενθαρρύνοντας τη χρήση τοπικών προϊόντων και την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων. Είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις, που μπορούν να επιδείξουν τόσο μεγάλη συνεισφορά στην τοπική οικονομία.

Μαζί όμως με τη συνεχή βούληση της εταιρείας για ανάπτυξη των μονάδων της στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι τουρίστες βρίσκουν πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φιλοξενίας σχεδόν στην καρδιά της πόλης, υπάρχουν και οι υποδομές διοργάνωσης συνεδρίων, εκδηλώσεων, εκθέσεων. Σύλλογοι, φορείς, ιδρύματα, βρίσκουν πάντα έτοιμο το προσωπικό να τους υποδεχτεί και να τους εξυπηρετήσει άριστα, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχία των εκδηλώσεών τους.

Όραμά της είναι  η προσφορά αυθεντικής εμπειρίας στους επισκέπτες μας και η ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα των προορισμών όπου δραστηριοποιούμαστε. Μέσω της προώθησης ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η Grecotel αναπτύσσει, σε όλα τα ξενοδοχεία, περιβαλλοντικά προγράμματα με βάση τις θεμελιώδεις δεσμεύσεις της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος με την εφαρμογή πιστοποιημένων προγραμμάτων.

Μάρι Δασκαλαντωνάκη: «Η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2019 & το 2022»

Όπως τόνισε σε συνέντευξη της η κυρία Μάρι Δασκαλαντωνάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Grecotel σε εταιρικό επίπεδο, «Η θέση μας ως ηγέτη του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα, η διασπορά του ξενοδοχειακού μας χαρτοφυλακίου με 40 ξενοδοχεία, αλλά και η διεθνής αναγνωρισιμότητα που έχει κατακτήσει το brand Grecotel εδώ και 50 χρόνια μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2019 και το 2022».

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Grecotel, στην γενικότερη ανάπτυξη της πόλης, τίμησε τον ιδρυτή του Ομίλου κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη, ανακηρύσσοντάς τον ως Επίτιμο Δημότη. Έναν άνθρωπο, που βρίσκεται επί δεκαετίες στην κορυφή της τουριστικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και διαθέτει δεκάδες μονάδες στους πιο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς.

Το 2023 ήταν μια ακόμη χρονιά με ανοδικούς δείκτες της Grecotel στην Αλεξανδρούπολη. Οι ίδιοι οι άνθρωποι και η καταξιωμένη διεύθυνση της εταιρείας, δεν επαναπαύονται. Ήδη εκτελούνται νέες εργασίες βελτίωσης των υποδομών και της γενικής εικόνας των μονάδων, καθώς οι προβλέψεις για το 2024 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Ωστόσο, η άψογη αλληλεπίδραση της Grecotel με την Αλεξανδρούπολη, οφείλεται και στην παρουσία του Δημήτρη Καραβασίλη, που βρίσκεται στην διεύθυνση των ξενοδοχείων από το ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής και αναμφίβολα έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε αυτήν την επιτυχημένη πορεία. Ενός ικανότατου μάνατζερ, που κατάγεται από την περιοχή, γνώστη της τουριστικής  αγοράς και  ιδιαίτερα αγαπητού στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Στόχος, είναι η διεύρυνση των αγορών πέραν των Βαλκανίων και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής των ξενοδοχείων Grecotel στην Αλεξανδρούπολη, Δημήτρης Καραβασίλης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην ενίσχυση πτήσεων τσάρτερ  – από και προς το αεροδρόμιο της πόλης -, καθώς και στην αξιοποίηση του εναλλακτικού τουρισμού, που θα προσδώσει μια άλλη δυναμική στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αλεξανδρούπολη βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και αναμένει αυξημένη, ποσοτικά και ποιοτικά, τουριστική κίνηση. Στην πορεία αυτή η Grecotel θα βρίσκεται για μια ακόμη φορά επάξια στην πρώτη γραμμή.

Χρήστος Κουπελίδης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων. P&I – Products & Investment – Business Management Consulting. Πρώην Διευθυντής Εισηγμένων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.