Ισραήλ: Παρατάθηκε κατά δύο ημέρες η εκχειρία στη Γάζα

Activity of Unit 36 forces in the Zeitoun neighborhood. November 20, 2023 (Credit: IDF Spokesperson's Unit)

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα, ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια διήμερη παράταση της τρέχουσας εκεχειρίας που οδήγησε στην απελευθέρωση ομήρων και στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Το Ισραήλ είχε προσφέρει μια ημέρα παύσης στις μάχες για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που απελευθερώνονταν από τη Γάζα. Οι οικογένειες έχουν ενημερωθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η περαιτέρω απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθεί αργότερα τη Δευτέρα

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς, 39 Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, ενώ 117 Παλαιστίνιοι έχουν απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές. Επιπλέον φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα με τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα που διανέμονται από οργανώσεις βοήθειας

Από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σκότωσαν 1.200 άνθρωποι, ενώ περίπου 240 κρατήθηκαν όμηροι, ενώτο υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς αναφέρει ότι περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ.

Η Χαμάς λέει ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους

Η παύση του πολέμου στη Γάζα που επρόκειτο να λήξει την Τρίτη 28/11 έχει παραταθεί για δύο ακόμη ημέρες, ανέφερε η Χαμάς στη σελίδα της στο Telegram καθώς φαίνετε έτοιμη να απελευθερώσει 11 ακόμη ομήρους αργότερα απόψε.

«Η Χαμάς δηλώνει ότι συμφώνησε με το Κατάρ και την Αίγυπτο να παρατείνει την προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία για δύο επιπλέον ημέρες υπό τους ίδιους όρους όπως πριν», ανέφερε η οργάνωση.

Η επιστροφή των 11 ομήρων θα σηματοδοτήσει την τέταρτη και τελευταία φάση μιας συμφωνίας ανταλλαγής για την απελευθέρωση 50 αιχμαλώτων με αντάλλαγμα μια τετραήμερη παύση στον πόλεμο της Γάζας.

Πιέζετε το Ισραήλ να σταματήσει οριστικά τον πόλεμο στη Γάζα

Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα έναν μηχανισμό με τον οποίο η συμφωνία θα μπορούσε να παραταθεί πέρα ​​από το πρωί της Τρίτης, εάν η Χαμάς παρείχε επιπλέον δέκα ομήρους για κάθε 24ωρη περίοδο της παράτασης.

Σύμφωνα με τους όρους του μηχανισμού της συμφωνίας ομήρων, το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει τρεις φυλακισμένες Παλαιστίνιες γυναίκες ή ανηλίκους για κάθε Ισραηλινό όμηρο που απελευθερώθηκε. Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει απελευθερώσει 117 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, αλλά προσθέστε επιπλέον 33 πρόκειται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα μετά την απελευθέρωση των 11 ομήρων.

Οι όροι της συμφωνίας επιτρέπουν την απελευθέρωση έως και 300 Παλαιστινίων κρατουμένων και συνολικά 98 Ισραηλινών ομήρων. Ο μηχανισμός της συμφωνίας δεν έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την απελευθέρωση Ισραηλινών ανδρών και στρατιωτών — συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών που υπηρετούν στον Ισραηλινό Στρατό — που κρατούνται από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ βρίσκεται υπό διεθνή πίεση για να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία περισσότερων από 1.200 ανθρώπων από τη Χαμάς αραήλκατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και την σύλληψη περίπου 240 ομήρων. Η διεθνής κοινότητα έχει ανησυχήσει για τον υψηλό αριθμό νεκρών, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι περίπου 14.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βίαια που σχετίζονται με τον πόλεμο.

culpanews.gr Με πληροφορίες από BBC & JPost.com