Homo Artificialis

Photo: Brian Penny / Pixabay

Ο Βασιλεύς Homo Sapiens απέθανεν! Ζήτω ο Βασιλεύς Homo Artificialis!

Πω, πω χαρές! Μα ποιοι είμαστε; Δεν παιζόμαστε! Κυρίαρχοι του Σύμπαντος! Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ, δεν μαζεύουμε λίγο την αλαζονεία μας;

Ένα τρισεκατομμύριο Γαλαξίες έχουμε μετρήσει (και πόσους ακόμα), με 200 δισεκατομμύρια άστρα ο καθένας κι όλ’ αυτά στο “αισθητό Σύμπαν”, αυτό που οι ατελείς και ψευδείς αισθήσεις μας έχουν καταφέρει να αντιληφθούν.

Και να ήταν μόνο αυτό;

Ξέρουμε πειραματικά αποδεδειγμένα πλέον, πως το 70% του Σύμπαντος “είναι κάτι”, που δεν μπορούμε να το καταλάβουμε και το λέμε “Σκοτεινή Ενέργεια”. Επίσης ξέρουμε πειραματικά αποδεδειγμένα πλέον, πως ένα άλλο 25% του Σύμπαντος “είνα κάτι”, που επίσης δεν μπορούμε να το καταλάβουμε και το λέμε “Σκοτεινή Ύλη”. Και επειδή κάτι κάνουμε με τις γνώσεις μας για το υπόλοιπο (αμελητέο) 5%, νομίζουμε πως είμαστε και οι πρώτοι.

Και να τα είχαμε βρεί εμείς τώρα, άντε να λέγαμε.

Μα τα είχαν πει και τα είχαν γράψει όλα εδώ και 2.500 χρόνια οι Προσωκρατικοί, ο Επίκουρος, ο Ευκλείδης. Υποθέτω, από κοντά θα ήταν Κινέζοι-Ινδοί του τότε με τις δικές τους φιλοσοφίες και επιστήμες. Μην αδικήσω την μεγάλη επιστημονική συνεισφορά από Σουμέριους-Βαβυλώνιους –Αιγύπτιους! Η γειτονιά μας έβραζε από Ιδέες και Επιστήμες. Κυρίως, αντάλασσαν (ευτυχώς!!!) Γνώση χωρίς χρυσοφόρα … copyright!

  • Και με ποια τηλεσκόπια-ραδιοτηλεσκόπια τα παρατηρούσαν όλα αυτά;
  • Και πως μας λέει ο Όμηρος στην Οδύσσεια (ραψωδία Θ’) για τα πλοία των Φαιάκων, που “δεν έχουν καπετάνιο και πλήρωμα, τους ΛΕΣ ΠΟΥ θες να πας και σε πάνε”; eboats?
  • Και πως μας λένε για το ρομπότ Τάλω στην Κρήτη, που στις φλέβες του έτρεχε ο Ιχώρ;

Περάσαμε 15 αιώνες σκοταδισμού, μας έβαλαν στο “πίστευε και μη ερεύνα” οι 3 μονοθεϊστικές θρησκείες και μετά καταφέραμε με χίλιους κόπους να φτάσουμε στην μεγάλη Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Και ξεκίνησαν έτσι, ως αποτέλεσμα εφαρμογών της Νέας Γνώσης, οι πολύτιμες Βιομηχανικές-Τεχνολογικές Επαναστάσεις με αποκορύφωμα την σημερινή έκρηξη της 4ης,  που ζούμε έντονα και με ανησυχίες.

Πάλι στράβωσε όμως κάτι. Ο Λουθηρανικής δομής Αγγλοσαξωνικός Προτεσταντισμός, που ήθελε τα παντα “να μετρώνται”. Και χαθήκαμε στο να μετράμε και πάλι να μετράμε, αυτά που δεν είναι μετρήσιμα. Διότι παρερμήνευσαν αυτοί οι φίλοι μας τον Αριστοτελικό Ορθολογισμό (Ορθός Λόγος) σε “Καθορισμό (Nτετερμινισμό)”. Και φτάσαμε στον επικυρίαρχο σήμερα Αγγλοσαξωνικό Μονεταρισμό, όλα να μετρώνται σε “χρήμα”!

Να η τεράστια προσφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ): Δεν μετρά, ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ. Αλγόριθμους την “ταϊζουμε” και μας δίνει Γνώση και Αποτελέσματα “στο πιάτο”.

Όπως μαθαίνει το μικρό παιδί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία. Θα μας επιτρέψει λοιπόν η ΤΝ να ανακαλύψουμε πάλι τον Εγκέφαλό μας, ίσως και τον Νου μας αν είμαστε προσεκτικοί κα τυχεροί.

Να θυμηθούμε δηλαδή, πως από τα 3/3 των εγκεφαλικών μας κέντρων είναι ενεργοποιημένα μόνο το 1/3. Να θυμηθούμε πως ο Δημιουργός δεν μας έδωσε το μυαλό για να μετράμε τετραγωνικά στις μαιζονέτες και μηδενικά στις καταθέσεις.

Πιστεύω, το σήμερα και το αύριο του νέου Βασιλέως Homo Artificialis θα παιχτεί ακριβώς στην προσέγγιση, που θα επικρατήσει τελικά στους ειδκούς Επιστήμονες της ΤΝ: Αριστοτελικός Ορθολογισμός ή Προτεσταντικός Καθορισμός;

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο προσεγγισεις είναι μία, αλλά κολοσιαία: το ΗΘΟΣ.

Στον Αριστοτελικό Ορθολογισμό το ΗΘΟΣ είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό Σκέψεων και Πράξεων. Στον σημερινό Αγγλοσαξωνικό Προτεσταντισμό-Μονεταρισμό των πολλών μηδενικών βλέπουμε κάπου ως κριτήριο το ΗΘΟΣ; Μπορεί στα χαρτιά και στα ευχολόγια ναι, αλλά στην πράξη απόλυτη απουσία του ΗΘΟΥΣ. Μόνο τα πολλα μηδενικά μετράνε.

Οι ταγοί της ΤΝ λοιπόν ποια προσέγγιση θα ακολουθήσουν;

Δυστυχώς, μόνο πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν σήμερα την δυνατότητα να επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ΤΝ. Τα κράτη αδυνατούν, αλλά ακόμα χειρότερα αδυνατούν να θέσουν και ένα Θεσμικό Πλαίσιο ΗΘΟΥΣ στις εξελίξεις της.

Πως θα είνα λοιπόν ο αυριανός Homo Artificialis;

Αν επικρατήσει η προσέγγιση των πολλών μηδενικών, με μαθηματική ακρίβεια οδεύουμε προς τις Κοινωνίες Όργουελ. Με μεγαλύτερο έγκλημα προς τιμωρία το “Έγκλημα Σκέψης”. Άνθρωποι φυτά! Τα παραδείγματα του Νόμπελ και του Οπενχάιμερ είναι και πρόσφατα και πολύ διδακτικά.

Αν επικρατήσει η προσέγγιση του Αριστοτελικού ΗΘΟΥΣ, με μαθηματική επίσης ακρίβεια ανατέλλει ένας Νέος Πολιτισμός. Με δυνατότητες πρωτόγνωρες και όρια που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

Με την Ανθρώπινη Νοημοσύνη να απογειώνεται, συνεπικουρούμενη από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ας ευχηθούμε το ΗΘΟΣ να βάλει τις εξελίξεις της ΤΝ στα σωστά κανάλια! Να διαποτίσει Επιστήμονες,Εταιρίες και Φορείς-Θεσμούς. Για την ωφέλεια ΟΛΩΝ!

Γιώργος Βλάχος
Μέντωρ Ανάπτυξης Επίδοσης-Απόδοσης & Καριέρας - Performance & Career Growth Master - Πρώην CEO HELLAMAT Lafarge Group, Μέλος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Δημοτικής Παράταξης “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Άγγελο Παλαιοδήμο