ΤτΕ: Χαλαρώνουν τα κριτήρια για τραπεζικά δάνεια σε νοικοκυριά & επιχειρήσεις

Photo:Raten-Kauf / Pixabay

Τη χαλάρωση ως έναν βαθμό των συνολικών όρων χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, με εξαίρεση τα στεγαστικά, καταγράφει σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει, κατά το α΄ τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2023. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2024.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ έγιναν ως ένα βαθμό πιο χαλαροί σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2023, καθώς, λόγω πιέσεων από τον ανταγωνισμό, μειώθηκαν τα επιτόκια αλλά και το περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια.

Aυξήθηκε η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων από μεγάλες επιχειρήσεις

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2024, η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ και ειδικότερα η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων από μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.