Μανταρινάδα: Μία απλή συνταγή κατά των ιώσεων

Photo: G.C. / Pixabay

Ζουμερό, δροσερό και σπουρτόζικα φρέσκο, είναι το μανταρίνι! Μπορούμε να το μεταφέρουμε εύκολα στη τσάντα μας και να γίνει το πρωινό μας σνακ, για τη δουλειά ή το σχολείο. Ξέρουμε όμως πόσο μεγάλη είναι η διατροφική του αξία, αν υποθέσουμε ότι τα βάλουμε καθημερινά στη διατροφή μας.

Το θρεπτικό αυτό φρούτο με τα φλαβονοειδή, καροτενοειδή, μέταλλα και φυτικές ίνες παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, όπως είναι εχθρός του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και της παχυσαρκίας!

Ρυθμίζει τον εγκέφαλο

Βασική πηγή βιταμινών: C, Α και Β, καθώς και κάλιο, θυαμίνη και φυλλικό οξύ, το μανταρίνι διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύουν από το Πάρκινσον και τη σχιζοφρένεια, ενώ μπορεί να μειώσουν και τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος και της όρασης

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς και τα τυπικά κρυολογήματα, γίνονται παρελθόν, εάν τρώμε καθημερινά ένα μανταρίνι. Η φλούδα του μανταρινιού θωρακίζει τον οργανισμό από τις τυχούσες αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορεί να έχουμε. Ενώ με την βιταμίνη Α βελτιώνεται η όραση και η υγεία του δέρματος, καθώς προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Καρκίνος & δυνατή καρδιά

Η βιταμίνη C  που έχουν τα μανταρίνια, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης και έτσι μας προστατεύει από τον σχηματισμό θρόμβων και τα εμφράγματα. Επίσης τα φλαβονοειδή, διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες και προλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ενάντια στην ωχρά κηλίδα και στην γήρανση του δέρματος

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε ροδοψίνη, μία  χρωστική αναγκαία για την όραση, ειδικά του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Το β- καροτένιο βοηθά και προλαμβάνει με τις αντιγηραντικές του ιδιότητες τη πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να το καταστρέψουν, κάνοντας το πιο σφριγηλό και πιο νεανικό.

Απώλεια βάρους και δυνατά οστά

Όσα μανταρίνια και να φάμε οι θερμίδες που θα πάρουμε είναι ελάχιστες, ωστόσο όμως δημιουργούν και αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ακόμα το κολλαγόνο που διαθέτει, βοηθά στην επούλωση των πληγών και συγκρατεί τις αρθρώσεις και τα οστά.

Δεν γκριζάρουν τα μαλλιά …

Τα μανταρίνια πολύτιμα σε βιταμίνη Β12 αλλά και Ε, βοηθούν στην ανάπτυξη υγιής τρίχας μαλλιών αλλά και επιβραδύνουν στο γκριζάρισμα τους. Θα δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα εάν εφαρμόσετε τον χυμό τους, πάνω στα μαλλιά σας …θα γίνουν πιο λαμπερά και με όγκο!

Συνταγή Μανταρινάδας [της γιαγιάς Ζωής]

  • 500 γρ. χυμό μανταρίνι (σουρωμένο για πιο διάφανο αποτέλεσμα),
  • 400 γρ. ζάχαρη (λευκή ή μαύρη),
  • Ξύσμα 5 μανταρινιών (ακέρωτων),
  • Χυμός από ένα (1) λεμόνι, (σουρωμένο για πιο διάφανο αποτέλεσμα),
  • Τζίντζερ,
  • Κάρδαμο (σκόνη) και κάρδαμο (2 σπόροι).

Εκτέλεση:

  • Για την σπιτική συμπυκνωμένη μανταρινάδα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον σουρωμένο χυμό από τα μανταρίνια, με το ξύσμα τους. Ανακατεύουμε έως ότου πάρει βράση.
  • Μόλις αρχίσει και βράζει (περίπου 35 λεπτά) τότε συμπληρώνουμε τα μπαχαρικά μας: τζίντζερ, κάρδαμο (σκόνη), κάρδαμο (2 σπόροι) και τον σουρωμένο χυμό από ένα λεμόνι.
  • Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι.
  • Σερβίρουμε σε αναλογία 1: 4. Κρύο ή ζεστό ή ακόμα και με γκαζόζα, με παγάκια.

Καλή σας απόλαυση!