“Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας” – Η Αγορά των Ποντίων [photos]

Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας / Photo: ck/culpa media

Φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή, άγρια χόρτα και οπωροκηπευτικά, αχνιστά καρβέλια ψωμί, τυριά, όσπρια, μέλια, σουτζούκια, κρέατα αλλά και άλλες αρμένικες λιχουδιές για τους μερακλήδες, μέχρι και γλάστρες με ολόφρεσκα ζουμπούλια… θα δούμε εάν κατέβουμε μία βόλτα στην περίφημη Αγορά των Ποντίων, στην Καλλιθέα!

Η ιστορία της …κρυμμένης Αγοράς στην Καλλιθέα

Με την Μικρασιατική Καταστροφή πολλοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε περιοχές της Αθήνας, φέρνοντας στα πολύτιμα σεντούκια τους πέρα από την νοσταλγία των χαμένων τους πατρίδων, μία τεράστια εμπειρία πάνω στο εμπόριο αλλά και στην επικοινωνιακές τους δεξιότητες, που συναλλάσσονταν με τους πελάτες τους.

Το 1956 εξήντα δύο Πόντιοι πρόσφυγες, έφτιαξαν έναν οικιστικό συνεταιρισμό και αγόρασαν το οικόπεδο που στεγάζει την “Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας” επί της οδού Γρυπάρη και Πλάτωνος.

Χώρισαν ισάριθμα τα τεμάχια, έριξαν κλήρους για το μαγαζί που αντιστοιχούσε στον καθένα και έκτοτε τα μαγαζιά αυτά πέρασαν στα χέρια των παιδιών και των εγγονών τους. Εξήντα δύο μαγαζιά ξεκίνησαν …εξήντα δύο παραμένουν!

Τα μαγαζιά της Αγοράς

‘Ο Φούρνος της Αγοράς’ (Πλάτωνος 5, Καλλιθέα) θα ψωνίσεις ψωμί, σταφίδο-κέικ, ωραία τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια με τραγανό φύλλο, κριτσίνια  ζέας, γιαννιώτικο μπακλαβά, ραβανί, σάμαλι και σαραγλί,  αλλά και πτι -φουρ με γεύση μπανάνα!

Στα ψαράδικα της Αγοράς: ‘Ο Θανάσης’ με την μεγάλη του ποικιλία σε καραβίδες, καβούρια αλλά και γαρίδες από το Εκουαδόρ, Αργεντινή, Ατλαντικό κ.α. αποφλοιωμένες με ουρά, και σε διάφορα χρώματα γκρι, κόκκινες, μαύρες. ’Ο Καπετανάκης’ δίνει μεγάλη έμφαση στα μεγάλα ψάρια όπως στα: κοκκινόψαρα, σφυρίδες, συναγρίδες κ.α. ‘Ο Δανής’ με το δυσεύρετο φημισμένο του γαριδάκι Σύμης. ‘Ο Σωκράτης’ με τα δικά του καΐκια στους φούρνους Ικαρίας θα βρούμε χειλούδες, χάνους, μυλοκόπια, στείρες, αστακούς και αυγά ψαριών. Στον ‘Λάμπρο’ αντικρύζουμε ό,τι έχει σχέση με όστρακο δηλαδή μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια, στρόμπους (τα λεγόμενα σαλιγκάρια της θάλασσας) αλλά και καθαρισμένη αχινοσαλάτα σε άλμη. Η ‘Ψαρότρατα’ έχει αποκλειστικά Ελληνικό ψάρι, κατσούλες, ντάσκα ( ένα είδος τόνου). ‘Το ψαράδικο του Καπετάν Μίχα’ με φρέσκα ψάρια από τον Ευβοϊκό και τέλος οι ‘Αφοί Μπόλη’ με τις ωραίες καραβίδες του.

Αποκλειστικά για κρεατοφάγους: η ‘Φάρμα Νάξου’ ξεχώρισε στην αγορά για τα ντόπια της μοσχάρια, τα αρνιά, τα κουνέλια , τα κοκόρια και από το ψυγείο της φυσικά δεν λείπουν και τα ναξιώτικα τυριά: ξινοτύρι, γραβιέρα, αρσενικό, ανθότυρο αλλά και βούτυρο. Το εκπληκτικό ρολό- κοτόπουλο στο ‘Κοταπληκτικό’, επίσης κόβουν κιμά και πουλάνε τα δικά τους μπιφτέκια και εντόσθια πουλερικών. Με δική του φάρμα στην Ηλεία στο Soufis Farm, θα βρείτε λουκάνικα από μοσχάρι και χοιρινό, αμνοερίφια κ.α. Την τέχνη του παστουρμά θα μας την μάθει το Αρμένικο κατάστημα ‘Μπατανιάν’, οι βιτρίνες του είναι κατακλεισμένες από: ‘μοσχαρίσιο προσούτο’, παστουρμάδες, σουτζούκια, σκουμπρί, λακέρδα, αλλά και κατεψυγμένα μαντί (μικρά ζυμαρικά με γέμιση) έτοιμα για βράσιμο.

Στα Τυροκομεία της Αγοράς: συναντάμε το κατάστημα “Ακρόπολη”  με την ωραία φέτα από την Βόνιτσα και το τυρί τσαντίλας από την Χαλκιδική και τα “Τυροκομικά Παραμυθιάς” από το Ζερβενοχώρι Παραμυθιάς που το οικογενειακό τους τυροκομείο παράγει: γαλοτύρι, μυζήθρα, φέτα (βαρελίσια ήπια και πικάντικη), κεφαλογραβιέρα. Το κατάστημα επίσης διαθέτει και ποικιλίες αλλαντικών του Miran  και του Sarry, ελιές πλιγούρι κ.α.

Στα μανάβικα της Αγοράς: συναντάμε “Το Μανάβικο της Λίτσας” με τα πιο σπάνια αγριόχορτα του Παρνασσού και της Μεσσηνίας όπως: ζοχοί, πικροράδικα, άγριο-μαρούλια, άγριο-σπαράγγια, άγριο- πράσα, αλλά και βρώσιμα άνθη που πολλοί σεφ τα αναζητούν για να φτιάξουν ένα γκουρμέ- διάσημο πιάτο ακριβού εστιατορίου. Το “μανάβικο της ‘Ιωάννας Πολατίδου” έχει πάρει εξειδίκευση στις ντομάτες. Τέλος στον “Κήπο της Εδέμ” θα βρούμε εκλεκτής ποιότητας φρούτα αλλά και όσπρια, κρασί και ελιές.

Τα πιο γνωστά και σπάνια μέλια της Ελλάδας, θα τα συναντήσουμε στο “Μελοπωλείο ο Ανδρέας”, θα βρούμε κλασικά μέλια όπως θυμαρίσια, ανθέ ων, δασόμελα , καστανόμελα, βελανιδιάς λλά και κρέμα μελιού, βασιλικό πολτό κ.α

Τα μαγαζιά τριγύρω από την Αγορά

Επί της οδού Γρυπάρη: Στο γαλακτοπωλείο ‘Οικογένεια Γαϊτανίδη’ θα βρούμε ό,τι εκλεκτό διαθέτει η Καρδίτσα: κεφίρ, γάλα, τυριά και ρυζόγαλο έχουν την τιμητική τους, ενώ οι θεσσαλικές πίτες είναι έτοιμες για να τις φουρνίσουμε. Στον ‘Γιαννάκο’ θα κόψουμε τον δικό του καβουρδισμένο ελληνικό καφέ, θα αγοράσουμε ξηρούς καρπούς, λουκούμια, καραμέλες κ.α. Λίγο πιο κάτω βλέπουμε το Batavia ένα κατάστημα με τα πιο σπάνια μπαχαρικά και βιολογικά προϊόντα: ζυμαρικά από γλυκομανάνη, βότανα, μπαχαρικά,  αλεύρι από ξηρούς καρπούς. To Anatolia Sweets διαθέτει γνωστά και άγνωστα σε εμάς ανατολίτικα γλυκά: κιουνεφέ, καζαν ντιπί, ντουρούμ (με λίγο φύλλο και πολύ φιστίκι).  Ενώ το ‘Ρωσικό μαγαζί’ διαθέτει: συκώτι μπακαλιάρου, κέικ παπαρουνόσπορου, λαρδί και κατεψυγμένους λαχανοντολμάδες. Τέλος το Porky είναι ένα ντιζαινάτο χασάπικο με συνταγές έτοιμες για τον φούρνο θα αγοράσουμε ελληνικά κρέατα, ορτύκια, γαλακτοκομικά, αλλαντικά κ.α.

Επί της οδού Πλάτωνος: το Fish Houseπουλάει έτοιμο φαγητό με πρώτη ύλη του το ψάρι, όπως: κριθαράκι με γαρίδες, σαρδέλες, σολομός σουβλάκι κ.α.
Στο ‘ Σπιτικό’ θα αγοράσουμε παξιμάδια από χαρούπι, σίκαλη, κριθάρι αλλά και δίκιλο προζυμένιο ψωμί. Τέλος στο ‘Τυροκομείο Μανωλόπουλος’ θα προμηθευτούμε εξαιρετική μυζήθρα, κατσικίσιο γιαούρτι και γραβιέρα, αλλά και γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, τραχανά και πίτες.

Photos: ck/culpa media