Συντριπτική ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – Έχασε τους 5 μεγαλύτερους δήμους

Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Συντριπτική ήττα υπέστει το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη χώρα.

Η αντιπολίτευση σημείωσε αποφασιστικές νίκες έναντι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη, την Προύσα και την Αττάλεια, τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε ο Ekrem İmamoğlu για το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Κωνσταντινούπολη σηματοδότησε ένα ιδιαίτερα οδυνηρό πλήγμα για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε στηρίξει τον υποψήφιο δήμαρχο του AKP με την ελπίδα να νικήσει τον πιο αξιόπιστο αντίπαλό του.

«Η Κωνσταντινούπολη έδωσε το μήνυμά της», είπε ο Ιμαμόγλου σε ένα μεγάλο πλήθος υποστηρικτών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης το πρωί της Δευτέρας. «Η εποχή της κηδεμονίας ενός ατόμου έχει τελειώσει».

Οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της χώρας βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα, κυματίζοντας τουρκικές σημαίες, κορνάροντας αυτοκίνητα, ανάβοντας πολύχρωμες φωτοβολίδες και ξεσπώντας σε τραγούδι και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Το AKP υπέστη επίσης απώλειες σε πολλά από τα προπύργια του σε όλη την καρδιά της Τουρκίας, καθώς οι ψηφοφόροι επαναστάτησαν ενάντια στον πολυετή πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκτοξεύσει τις τιμές των πάντων, από τα παντοπωλεία μέχρι τα οχήματα στα ύψη και έχει διαβρώσει τις αποταμιεύσεις των Τούρκων.

Συνολικά το CHP συγκέντρωσε το 38% των εθνικών ψήφων, ενώ η υποστήριξη για το AKP μειώθηκε στο 35%. Στις τοπικές εκλογές του 2019, το AKP συγκέντρωσε το 44% των ψήφων, με το CHP πολύ πίσω στο 30%, σύμφωνα το πρακτορείο Anadolu.

Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Ο İmamoğlu, 53 ετών, κέρδισε τον υποψήφιο του AKP Murat Kurum κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στην κούρσα της Κωνσταντινούπολης, λαμβάνοντας 51% των ψήφων, σύμφωνα με το Anadolu. Αυτό σηματοδοτεί το υψηλότερο ποσοστό για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Στην Άγκυρα, η υποστήριξη προς την αντιπολίτευση ήταν ακόμη πιο δραματική, με τον νυν δήμαρχο Mansur Yavaş να κηρύσσει τη νίκη αφού εξασφάλισε το 60% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον αντίπαλο του AKP Turgut Altınok, ο οποίος πήρε το 32%.

Στη Σμύρνη, ιστορικό προπύργιο των Κεμαλιστών, ο υποψήφιος του CHP κερδίζει με 48,90%, έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν με 37%

Πέρα από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το AKP κατέγραψε επίσης απώλειες σε επαρχίες που κυριαρχούσε την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο, κυρίως στη δυτική Τουρκία.

Το CHP επρόκειτο επίσης να καταλάβει τη νότια πόλη Adıyaman, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό του 2023, και το Kilis, μια συντηρητική επαρχία που συνορεύει με τη Συρία.

«Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατάφερε να νικήσει την κυβερνώσα συμμαχία, φέρνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα στην καριέρα του Ερντογάν», δήλωσε ο Μπερκ Έσεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sabancı της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήταν η καλύτερη εμφάνιση του CHP από τις γενικές εκλογές του 1977.

Πέρα από την πιθανή κόπωση, δέκα μήνες μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023, οι ψηφοφόροι, αντιμέτωποι με σοβαρή οικονομική κρίση, τιμώρησαν την κυβέρνηση: ο πληθωρισμός που έφτασε το 67% σε ετήσια βάση και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος καθιστούν την καθημερινότητα πολλών Τούρκων της μεσαίας τάξης δύσκολη.

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, που ελπίζαμε, στις τοπικές εκλογές», δήλωσε ο Ερντογάν . «Σε καμία περίπτωση δεν θα σεβόμαστε την απόφαση του λαού μας». . . Το ότι αυτό το εκλογικό κεφάλαιο, που έχει κουράσει το έθνος μας, τον λαό μας και την οικονομία μας τον τελευταίο χρόνο, έκλεισε από σήμερα είναι από μόνο του νίκη».

Οι τουρκικές αγορές παρέμειναν σταθερές τη Δευτέρα, με μικρή μεταβολή στη λίρα στις 32,4 έναντι του δολαρίου και τον δείκτη μετοχών Bist 100 της Κωνσταντινούπολης ελαφρώς κάτω.