Βουλή: Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά με 187 «ναι»

Με ευρεία πλειοψηφία η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Ν. Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το διάστημα 2015-2016.

Στην μυστική ψηφοφορία συνολικά ψήφισαν 289 βουλευτές. Βρέθηκαν 288 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1 άκυρο. «Υπέρ» ψήφισαν 187 βουλευτές, 85 «κατά» και 16 «παρών». Από την διαδικασία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25. Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, στην ψηφοφορία δεν μετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση είχαν ταχθεί “υπέρ” της πρότασης για τη σύσταση επιτροπής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την πρόταση. Το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι θα ταχθεί με το “παρών», ενώ  το ΜέΡΑ25 Γ. είχε αναγγείλει την αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της Επιτροπής .

Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση  σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον  κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του για  δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση και Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση .

Θάνος Πλεύρης: Προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας

Από την πλευρά της ΝΔ ο Θάνος Πλεύρης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου με την υπόθεση του κ. Παππά που συζητούμε σήμερα συνδέονται μεταξύ τους καθώς αποτυπώνουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας στη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Να ποδηγετήσει τη Δημοκρατία. Κι αυτή η πράξη σας θα σας συνοδεύει».

Αλ. Τσίπρας:  Στήριξη Παππά και καταγγελίες για την διαχείριση της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του, στήριξε τους χειρισμούς του Νίκου Παππά. Υποστήριξε όμως ότι δεν θα αναγνωρίσει το έργο της προανακριτικής και απηύθυνε το ακόλουθο ερώτημα προς τον πρωθυπουργό: «Σοβαρά; Με 70 νεκρούς την ημέρα και τον φόβο να σκιάζει την κοινωνία εσείς το μόνο που σκέφτεστε είναι πως θα στήσετε πολιτικά ικριώματα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων; Με την κοινωνία να απαιτεί υπευθυνότητα και χαμηλούς τόνους και εσείς να μηχανορραφείτε για να εξοντώσετε τους πολιτικούς αντιπάλους; Με την οικονομία να βουλιάζει και την επιχειρηματικότητα σε καραντίνα. Τους νέους σε κλίμα οργής με εκατομμύρια εργαζόμενους σε κλίμα ανασφάλειας και εσείς ονειρεύεστε ειδικά δικαστήρια διχασμό και πόλωση; Αυτή είναι η συνεισφορά στο τόπο. Επιχειρείτε να μετατρέψετε την βουλή σε μηχανισμό σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Συναίσθηση πραγματικότητας μπορεί να μην έχει ο κ. Μητσοτάκης, θυμάται όμως τι υποσχέθηκε προεκλογικά; Δεν θυμάμαι να είχε υποσχεθεί καταστολή και προπαγάνδα και φαντάζομαι δεν το περίμεναν οι άνθρωποι που ψήφισαν την ΝΔ. Δεν περίμεναν τέτοιου είδους ανικανότητα διαχειριστική και κυνισμό. Πού είναι η ομαλότητα και η πολιτική μετριοπάθεια που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης; Εχω μείνει έκπληκτος όχι από την διαχειριστική σας ανικανότητα -το ξέραμε αυτό- από την απόσταση που σας χωρίζει από την πραγματικότητα».

ΝΔ: O κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά.

Η ΝΔ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί ότι δεν ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον, όταν τρία εκατομμύρια ευρώ έκαναν βόλτες με αδιαφανείς διαδικασίες σε διάφορους λογαριασμούς. Με περίσσιο θράσος μίλησε για πολιτικές διώξεις. Προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους που δεν θυμούνται το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», όταν η σκευωρία που έστησε κατέρρευσε πανηγυρικά. Ελπίζουμε τις απόψεις του αυτές να τις μοιράστηκε με τον κ. Πικραμμένο, όταν τον είχε απέναντί του στο επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Μαρτίου. Η χώρα έχει θεσμική και πολιτική μνήμη. Όσο για τις καταγγελίες του περί πόλωσης και διχασμού, τον παραπέμπουμε στο σημερινό εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του φίλου του κ. Πολάκη για το οποίο δεν βρήκε τίποτα να πει».