Ένα έργο μεγάλης σημασίας εγκαινιάζεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ.
Πρόκειται για τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης), που θα γίνουν παρουσία προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών.
Η συγκεκριμένη μονάδας LNG στις τρέχουσες συνθήκες, λαμβάνει εξαιρετικές διαστάσεις, και συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδίου ΕΕ για την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Για τη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στη συνεδρίαση του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου τονίζοντας χαρακτηρηστικά: “Την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ενα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε Φυσικό Αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά”.
Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη
Η υπεράκτια πλωτή μονάδα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, θα βρίσκεται σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η μέγιστη δυναμικότητα παροχής FSRU Αλεξανδρούπολης θα είναι έως και 944.000 κ.μ. ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, ενώ η αποθηκευτική ικανότητα θα προεσεγγίζει τα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 393,7 εκατ. ευρώ, αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου αγωγού. Οι εργασίες του FSRU Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2023 και η χώρα συμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορεί να καλύψει μόνο από αυτόν τον σταθμό περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.
Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται, θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας και από εκεί μέσω του IGB στη Βουλγαρία και μέσω ενός άξονα διασυνδετηρίων αγωγών στη Σερβία, στη Ρουμανία, καθώς και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της διασύνδεσης με την Ελλάδα.
Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα,και την Ευρώπη, με την παρουσία του Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια να τονίζει τη σημασία που δίνουν οι Βρυξέλλες στο έργο.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, η οποία θα συνδεθεί μέσω του αγωγού IGB. Το έργο υλοποπιείται από την εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου ενώ συμμετέχουν και οι εταιρείες A.E. Copelouzou, Gaslog Investments, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz EAD (BTG), που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, και ο ΔΕΣΦΑ.