AstraZeneca: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί εν αναμονή της νέας γνωμάτευσης του ΕΜΑ

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Και η Ιταλία μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανακοίνωσε πως αναστέλλει για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια αυτής της Δανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας και Ιρλανδίας που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν προχωρήσει προσωρινά και για προληπτικούς λόγους, μέχρι νεωτέρας, τη χρήση του εμβολίου  AstraZeneca κατά της Covid-19, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων.

Την Πέμπτη η γνωμάτευση από τον ΕΜΑ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

“Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο”, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Η ίδια η εταιρεία, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως ο έλεγχος ο οποίος έγινε σε εμβολιασθέντες με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Σε ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την Κυριακή εξετάστηκε το ζήτημα που προέκυψε και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, εν αναμονή της νέας γνωμάτευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί περίπου 170.000 συμπολίτες μας στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών.