Γερμανία: Κερδισμένοι SPD & Πράσινοι στις εκλογές σε Βάδη – Βυρτεμβέργη & Ρηνανία – Παλατινάτο

Photo by Christian Lue on Unsplash

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι (die Grüne) είναι οι νικητές στις χθεσινές εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της  Βάδης-Βυρτεμβέργης. Κοινό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η μείωση της εκλογικής δύναμης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως και στα δύο κρατίδια η εκλογική αποτυχία του CDU σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σκάνδαλο των προμηθειών για μάσκες, στο οποίο εμπλέκονται βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς και ατυχείς χειρισμοί της κυβέρνησης Μέρκελ στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Αξιοσημείωτο της χθεσινής ψηφοφορίας το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξε να ψηφίσει επιστολικά, παρ’ ότι είχε ανακοινωθεί ότι στα εκλογικά κέντρα θα τηρούνταν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) νικητές της Ρηνανίας-Παλατινάτου

Παρ’ ότι 30 χρόνια στην εξουσία και σε εθνικό επίπεδο τα ποσοστά τους κυμαίνονται στο 15%-16%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στη Ρηνανία-Παλατινάτο κατάφεραν να διατηρήσουν με 35,7% (-0,5%) την εκλογική τους δύναμη και να παραμείνουν πρώτο κόμμα. Σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς εταίρους του SPD – οι Πράσινοι (die Grüne) αύξησαν τo ποσοστό τους στο 9,3% (+4%) ενώ το ποσοστό των Φιλελευθέρων (FDP) μειώθηκε στο 5,5% (-0,7%).

Απώλειες της τάξεως του 4,3% σημείωσε το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που συγκέντρωσε το 8,3% των ψήφων. Με 2.8% το κόμμα Η Αριστερά (die Linke) για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να υπερπηδήσει το όριο εισόδου στη βουλή που είναι το 5%. Το όριο αυτό ξεπέρασε για πρώτη φορά με 5,4% το κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων (FW).

Για πολλοστή φορά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Ρηνανίας-Παλατινάτου δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές στο κρατίδιο. Και όχι μόνο. Με 27,7% το CDU έχασε το 4,1% της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με το 2016.

Οι Πράσινοι αποφασίζουν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Παρόμοιες απώλειες σημείωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν συγκεντρώσει το 27% των ψήφων, αυτή τη φορά το ποσοστό τους περιορίστηκε στο 24,1%.

Πρώτο κόμμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη αναδείχθηκαν για τρίτη συνεχή φορά οι Πράσινοι (die Grüne) αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 2,3% στο 32,6%. Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία αυτή οφείλεται στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού Βίνφριντ Κρέτσμαν ο οποίος ανήκει στη συντηρητική πτέρυγα των Πρασίνων.

Τρίτο κόμμα, με 11 % (-1,7%), αναδείχτηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ακολουθούν με 10,3% οι Φιλελεύθεροι (FDP)  (+2%) και με 9,7% το AfD το οποίο σημείωσε απώλειες της τάξεως του 5,4%. Εκτός βουλής παραμένουν το κόμμα Η Αριστερά (die Linke) και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW).

Culpanews.gr με πληροφορίες από DW