Von der Leyen: Η Ρωσία θα χάσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν εισβάλει στην Ουκρανία

Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε μερικές από τις πιθανές κυρώσεις, που θα αντιμετωπίσει η Μόσχα εάν εισβάλει στην Ουκρανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και θα στερηθεί την πρόσβαση σε μεγάλα εξαγωγικά αγαθά.

Οι δυτικοί ηγέτες αρνούνταν μέχρι τώρα να αναφερθούν στις λεπτομέρειες των απαντήσεων στις οποίες είχαν συμφωνήσει σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας, αποκλείοντας μόνο μια στρατιωτική απάντηση και υποσχόμενοι οικονομικές κυρώσεις που θα ήταν πρωτοφανείς σε κλίμακα.

«Η Ρωσία θα ήταν κατ’ αρχήν αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Von der Leyen στο γερνανική τηλεόραση ARD αργά το βράδυ της Κυριακής. Θα επιβληθούν κυρώσεις σε «όλα τα αγαθά που παράγουμε και τα οποία χρειάζεται επειγόντως η Ρωσία για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της, όπου κυριαρχούμε παγκοσμίως και δεν έχουν αντικαταστάτη», είπε.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο μετά από εισβολή

Πρόσθεσε, ότι οι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν παρά μόνο, μετά από οποιαδήποτε εισβολή, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο, για άμεσες κυρώσεις.

«Η κίνηση σε κυρώσεις είναι τόσο τεράστια και συνεπακόλουθη που γνωρίζουμε ότι πρέπει πάντα να δίνουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε. “Αυτό το παράθυρο είναι ακόμα ανοιχτό.”

Η Ρωσία, η οποία έχει σταθμεύσει περίπου 150.000 στρατιώτες γύρω από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, απαιτεί μια εγγύηση, ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, κάτι που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει, ότι είναι απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ρωσίας.

Ωστόσο, η Von der Leyen, επισημαίνει, ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων ήταν η αδυναμία της. «Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», είπε. Η Ρωσία έπρεπε να εκσυγχρονιστεί και «ακριβώς αυτό δεν θα ήταν πλέον δυνατό» εάν επιβάλλονταν περαιτέρω κυρώσεις.