Βουλή: Με 208 “ναι” πέρασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Με 208 ψήφους «υπέρ», έναντι 68 «κατά» και 24 «παρών» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για την «’Αρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Το σχέδιο νόμου έλαβε την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Ολομέλειας που επιβάλλει το Σύνταγμα για την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας και πλέον οι Έλληνες του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους χωρίς καμία προϋπόθεση.

Υπέρ του νομοσχεδίου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη & Πλεύση Ελευθερίας

Υπέρ των διατάξεων του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.Το καταψήφισαν οι 68 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ, ενώ  οι 24 από τους Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση δήλωσαν με το «παρών».

Τα κριτήρια που καταργούνται

Συγκεκριμένα, καταργούνται οι προϋποθέσεις που ορίζουν, ότι οι εκλογείς προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

600 με 900 χιλιάδες οι έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου 

Τα δύο παραπάνω κριτήρια λειτούργησαν ως «κόφτες» στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις με αποτέλεσμα να ψηφίσουν τελικά λιγότεροι από 20.000 αν και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, “οι έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται σε 600 με 900 χιλιάδες”.