Bloomberg: Μισός φόρος για όσους μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα

 

Culpanews team

Σχέδιο για την μετά κορωνοϊό εποχή φαίνεται να επεξεργάζεται η Ελληνική Κυβέρνηση για την προσέλκυση εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών απ’ όλο τον κόσμο, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Στο κέντρο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα βρίσκεται η φορολόγηση μόλις του 50% του ετήσιου εισοδήματος όσων φυσικών προσώπων, αυτοαπασχολούμενων ή ελεύθερων επαγγελματιών επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Αναλυτικά, το Bloomberg αναφέρει: «Η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το καλό της ιστορικό στη διαχείριση της κρίσης κορονοϊού ως έναν τρόπο να δελεάσει ανθρώπους να μετακομίσουν στη χώρα -και υπόσχεται ότι το ήμισυ του εισοδήματός τους θα είναι απαλλαγμένο από φόρους».

Τεχνολογία σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να επιλέξουμε πού ζούμε και πού εργαζόμαστε. Η Ελλάδα μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα καθώς και τον ήλιο, σχολίασε στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα έλαβε διεθνώς τα εύσημα για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία την άνοιξη. Τώρα η χώρα έχει επιβάλει ένα δεύτερο lockdown σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πιο πρόσφατη εξάπλωση του ιού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα, μετά από μια πενταετία λιγότερο φιλικών προς τις επιχειρήσεις κυβερνήσεις της αριστεράς, παρέχοντας υπό προϋποθέσεις-σταθερό συντελεστή φορολογίας, αλλά και εξασφαλίζοντας μειωμένο φόρο εισοδήματος για τους ξένους συνταξιούχους. Πρόσφατα, δύο μεγάλες εταιρείες, η αμερικανική Microsoft και η γερμανική Volkswagen, ανακοίνωσαν δύο μεγαλόπνοα και φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αναμένεται να προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στην Ελλάδα.Η προσέλκυση ξένων και η αναστροφή του brain drain θεωρούνται «κλειδί» για την αλλαγή σελίδας στη χώρα που βγήκε από μια οικονομική κρίση διάρκειας 10 ετών που της κόστισε το 25% της οικονομικής της παραγωγής.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο περίπου 18%, σημαντικά χαμηλότερη από τα επίπεδα του 30% που άγγιξε στο ζενίθ της κρίσης, ωστόσο παραμένει μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.