Βαθειά ύφεση στην ελληνική οικονομία, κατάρρευση στον τουρισμό & επιλογή πιστωτικής γραμμής

Η επόμενη ημέρα της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση, τέθηκε στο επίκεντρο  της teleconference που διοργανώθηκε από τον Κύκλο Ιδεών με θέμα «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας-Η επόμενη μέρα». Στην συζήτηση με συντονιστή τον  Ευάγγελο Βενιζέλο πρώην υπουργός Οικονομικών, πήραν μέρος,  ο Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της ομώνυμης εταιρίας ο Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο καθηγητής ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής και ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης.

Τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν τα εξής:

Η ύφεση θα είναι βαθιά και πρωτόγνωρη με χαρακτηριστικά του κραχ του 1929 και της τρομοκρατικής επίθεσης στου δίδυμους πύργους και μπορεί να φτάσει το -20% στο β’  τρίμηνο του 2020.
Για το 80% των επιχειρήσεων θα είναι αγώνας επιβίωσης με στόχο την εύρεση ρευστότητας και την παράλληλη διασφάλιση των εργαζομένων.
Ο τουρισμός που κινδυνεύει με γενική κατάρρευση θα χρειαστεί 3 με 5 χρόνια για να ανακτήσει τα μεγέθη του 2019, άρα εν δυνάμει η συνεισφορά του στην οικονομία που με τους πολλαπλασιαστές φτάνει το 30% αναμένεται να έχει υστέρηση.
Η χρήση πιστωτικής γραμμής 15 δισ για την ενεργοποίηση των κεφαλαίων του μαξιλαριού των 24 δισ, που προς το παρόν δεν αξιοποιούνται, είναι η ενδεικνυόμενη επιλογή.
Παρά την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν υιοθετούνται από τους ηγέτες της τα αντίστοιχα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Οι κρατικές αρχές έχουν πάρει προς το παρόν το πάνω χέρι στις οικονομίες και οι πολίτες προσβλέπουν προς αυτές ενισχύοντας τις τάσεις του Εθνικισμού και όχι της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Μετά την επιτυχή διαχείριση στο υγειονομικό η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ελλείμματα  και ύφεση για την χρονιά που κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς κι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτικού συστήματος.