Eurostat: Στο 4,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο

Background photo created by wirestock - www.freepik.com

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται στο 4,9% τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό Νοέμβριος 27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο και ακολουθούν οι υπηρεσίες 2,7%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο, μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά 2,4%, έναντι 2,0% τον Οκτώβριο και τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός 2,2%, σε σύγκριση με με 1,9% τον Οκτώβριο.

Eκτίναξη του ενεργειακού κόστους

Από τα παραπάνω στοιχεία της Eurostat, γίνεται αντιληπτό ότι ο μεγαλύτερος τροφοδότης του πληθωρισμού είναι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους όπως καταγράφεται τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο, στο 4,3% έναντι 2,8% τον Οκτώβριο και 1,9% το Σεπτέμβριο. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός κινείτο σε αρνητικό επίπεδο.