Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού 1ης δόσης εμβολιασμού από τους 60 ετών και πάνω

Το Εμβολιαστικό Κέντρο "Προμηθέας" στο Μαρούσι

Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου covid-19, σε σχέση με το μέσο όρο του τελευταίου δεκαημέρου, μετά και από τη κυβερνητική απόφαση, για την υποχρεωτικότητα, στις ηλικίες από 60 ετών και πάνω.

Μέχρι σήμερα, και με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για τους άνω των 60 ετών, ήταν 2.600. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο υγείας, έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης, από πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Δευτέρα 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 84.469 εμβολιασμοί, ενώ με την τρίτη αναμνηστική δόση, έχουν ήδη εμβολιστεί 1.310.108 συμπολίτες μας.

Να σημειώσουμε, ότι το μεσημέρι είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες, οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών. Για όσες και όσους δεν προσέλθουν τελικά, θα τους επιβάλλεται κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά “Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους, έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές”.

Όσον αφορά το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα, ο πρωθυπουργός είπε: “Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους”.