Aukus: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ & Αυστραλία υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της Κίνας

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ένα ιστορικό σύμφωνο ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της Κίνας.

Τα τελευταία χρόνια, ο δυτικός κόσμος έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Αυστραλία να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που παρέχεται από τις ΗΠΑ.

Τι είναι το Aukus;

Το σύμφωνο, γνωστό ως Aukus, θα καλύπτει επίσης τομείς όπως τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοχώρο και τεχνολογίες κβαντικής. Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι, είναι η μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία είναι από καιρό σύμμαχοι, η Aukus επισημοποιεί και εμβαθύνει την αμυντική τους συνεργασία.

Το σύμφωνο θα επικεντρωθεί στη στρατιωτική ικανότητα, διαχωρίζοντάς το από τη συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών των “πέντε ματιών” που περιλαμβάνει επίσης τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.

“Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία για τα τρία έθνη, με ομοϊδεάτες συμμάχους και εταίρους, να προστατεύσουν τις κοινές αξίες και να προωθήσουν την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού”, ανέφερε η κοινή τους δήλωση.

Η νέα συνεργασία στοχεύει στην “προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας” στην περιοχή, ανέφερε η κοινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και του Αυστραλού ομολόγου του Σκοτ ​​Μόρισον.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τις τρείς χώρες για «νοοτροπία του ψυχρού πολέμου και ιδεολογική προκατάληψη».

Το σύμφωνο σημαίνει ότι η Αυστραλία έχει αποσπάσει μια συμφωνία ύψους 50 δισ. Δολαρίων Αυστραλίας (31 δισ. Ευρώ, 27 δισ. £) που υπέγραψε με τη Γαλλία το 2016, για την κατασκευή 12 υποβρυχίων.

Ποιο είναι το παρασκήνιο;

Η στρατιωτική συσσώρευση και αύξηση της επιθετικότητας της Κίνας ανησύχησε τις αντίπαλες δυνάμεις τα τελευταία χρόνια. Το Πεκίνο κατηγορείται για αύξηση των εντάσεων σε αμφισβητούμενες περιοχές, όπως η θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Επίσης, έχει επενδύσει πολλά στην ακτοφυλακή της τα τελευταία χρόνια, κάτι που οι αναλυτές λένε ότι είναι ουσιαστικά ένας de facto στρατιωτικός στόλος. Τα δυτικά κράτη ήταν επιφυλακτικά για τις επενδύσεις της Κίνας σε υποδομές στα νησιά του Ειρηνικού και τις αμφιλεγόμενες εμπορικές κυρώσεις εναντίον χωρών όπως η Αυστραλία. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν αναφερθεί σε αυτό ως «οικονομικός καταναγκασμός».

Γιατί πυρηνικά υποβρύχια;

Αυτά τα υποβρύχια είναι πολύ πιο γρήγορα και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα από τους στόλους με συμβατική ισχύ. Μπορούν να μείνουν βυθισμένοι για μήνες, να ταξιδέψουν για μεγαλύτερες αποστάσεις και επίσης να μεταφέρουν περισσότερα.

Η τοποθέτησή τους στην Αυστραλία είναι κρίσιμη για την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, λένε αναλυτές. Οι ΗΠΑ μοιράζονται την υποβρύχια τεχνολογία τους για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Στο παρελθόν είχε μοιραστεί τεχνολογία μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αυστραλία θα γίνει μόλις το έβδομο έθνος στον κόσμο που λειτουργεί πυρηνικά υποβρύχια, μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC