Μακρόν για Τουρκία: Οι γεωπολιτικές επιλογές της απειλούν την ασφάλεια

Στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο γαλλικό κανάλι France 5 «Ερντογάν: Ο Σουλτάνος που προκαλεί την Ευρώπη», ο Γάλλος πρόεδρος δεν “έχασε” την ευκαιρία, να αναφερθεί στον Τούρκο πρόεδρο και να τοποθετηθεί ενόψει και του αυριανού ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, κατά το οποίο θα εκτιμηθούν οι σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, καθώς και  η κατάσταση σε ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι το καλοκαίρι του 2020, που οι μονομερείς πράξεις της Τουρκίας απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στις γεωπολιτικές εντάσεις, η Γαλλία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ Ελλάδας και Κύπρου. Παραμονές του Συμβουλίου, τόνισε χθες, θα πρέπει πλέον και οι άλλοι εταίροι «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Οι γεωπολιτικές επιλογές της Τουρκίας απειλούν την ασφάλεια

«Πιστεύω», τόνισε ο Μακρόν, «ότι οι εταίροι δεν έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2015 και εννοώ την ηγεσία της, με τις γεωπολιτικές επιλογές της που απειλούν την ασφάλεια». Και ο πρόεδρος εξήγησε:

Όταν η κυριαρχία και τα συμφέροντα ενός κράτους-μέλους της Ένωσης απειλούνται, δεν το αποδεχόμαστε.

Όταν ζημιώνεται η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας στη Συρία, απ’ όπου άλλωστε προετοιμάστηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στη Γαλλία, δεν το αποδεχόμαστε.

Όταν δίνεται υποστήριξη στις εξτρεμιστικές ομάδες στη Λιβύη και ενθαρρύνονται επικίνδυνες μεταναστευτικές ομάδες, είναι ένα παιγνίδι ασυμβίβαστο με την ευρωπαϊκή κυριαρχία και τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Γαλλίας. Δεν το αποδεχόμαστε.

Όταν υπάρχει μια γεωπολιτική στρατηγική που ενοχλεί τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, αυτό είναι πλέον αδύνατο.»

«Τι πρέπει να κάνουμε;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Να μην αφήνουμε πλέον τίποτα να περνάει απαρατήρητο, να δρούμε δυναμικά και ξεκάθαρα σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είμαι υπέρ της συνέχισης του μάξιμουμ των σχέσεων με τη μεγάλη αυτή χώρα, παραμένοντας όμως ανένδοτοι στις διαφωνίες», κατέληξε ο Μακρόν.

Culpanews.gr με πληροφορίες από DW