Οι “νικητές” του Αφγανιστάν: Κατάρ, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν, Τουρκία & Ιράν

Photo: Moe Zoyari
Ποιες χώρες είναι αυτές που θα επωφεληθούν από την κατάληψη της εξουσίας, από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, αλλά και ποιες χώρες ωφελούνται από την ταπείνωση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μόλις λίγες μέρες πριν την 20 επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post μεταξύ των “νικητών” είναι σίγουρα το Κατάρ, η Ρωσία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Ιράν. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, φιλοξένησαν τους Ταλιμπάν ή τους υποστήριξαν σιωπηρά, ενώ άλλοι, όπως η Τουρκία, προσπάθησαν να έχουν ρόλο στο μετα-αμερικανικό Αφγανιστάν.

Τα ΜΜΕ του Ιράν υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν δεν θα εξάγουν εξτρεμισμό, ούτε θα απειλήσουν κανέναν, ενώ επισημαίνουν ότι το Ιράν βοηθούσε πάντα τον Αφγανικό λαό. Ο Ιρανός αξιωματούχος Ali Shamkhani, για παράδειγμα, εξέθεσε θετικές δηλώσεις σχετικά με τον ρόλο του Ιράν στο Αφγανιστάν.

Μεγάλη νίκη για το Κατάρ η επικράτηση των Ταλιμπάν

Εν τω μεταξύ, το Al Jazeera του Κατάρ ήταν έτοιμο να παρουσιάσει τους Ταλιμπάν που κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ. Φαίνεται ότι το Κατάρ είχε εκ των προτέρων γνώση των σχεδίων των Ταλιμπάν, επειδή η Ντόχα φιλοξενεί τους Ταλιμπάν εδώ και χρόνια. Το Κατάρ διαθέτει μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, αλλά πάντα υποστήριζε τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και “έστρωνε το κόκκινο χαλί” στους Ταλιμπάν. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για το Κατάρ και θα το χρησιμοποιήσει για “μόχλευση” σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ενώ το Κατάρ και η Τουρκία επωφελούνται λόγω των δεσμών τους με ισλαμιστικές ομάδες και τη γενική υποστήριξη για ακροδεξιά ισλαμικά κινήματα, το Ιράν ωφελείται βλέποντας τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν το κατώφλι τους. Το Ιράν θέλει επίσης τις ΗΠΑ να βγουν από το Ιράκ και θα χρησιμοποιήσει το αφγανικό χάος για να τις ωθήσει να εγκαταλείψουν το Ιράκ επίσης

Θέλουν την Αμερική να φύγει από την περιοχή

Όλες αυτές οι χώρες έχουν κοινά συμφέροντα. Θέλουν τις ΗΠΑ να φύγουν από την περιοχή. Θέλουν την Αμερική ταπεινωμένη. Θέλουν επίσης να μοιραστούν ενεργειακούς και ορυκτούς πόρους που μπορεί να ρέουν μέσω του Αφγανιστάν. Αυτή είναι η πρόσκλησή τους να βοηθήσουν να γίνει η πτώση των ΗΠΑ και της Δύσης πιο γρήγορη.

Η Ρωσία και η Κίνα φιλοξένησαν και οι δύο αντιπροσωπείες των Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια και μήνες. Θέλουν να έχουν ανοιχτούς διαύλους στους Ταλιμπάν και να εξετάσουν την αναγνώρισή τους ως τη νέα κυβέρνηση. Αυτό είναι σημαντικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, οι Ταλιμπάν μπορούν να αποκτήσουν τη διεθνή επιρροή που χρειάζονται και τελικά να λάβουν ευρύτερη αναγνώριση.

Η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει και την Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της νότιας πλευράς της. Αυτό σημαίνει ότι το χάος του Αφγανιστάν δεν πρέπει να εξαπλωθεί. Θα θελήσει να συνεργαστεί με την Κίνα, το Πακιστάν, την Τουρκία και το Ιράν για να διασφαλίσει ότι οι Ταλιμπάν περιορίζονται και έρχονται στην εξουσία με σταθερό τρόπο.

Διαφορετικές ιδεολογικές ατζέντες

Αυτές οι χώρες έχουν διαφορετικές ιδεολογικές ατζέντες. Η Τουρκία, το Πακιστάν και το Κατάρ έχουν μια ακροδεξιά ισλαμική κοσμοθεωρία του κόσμου. Wantedθελαν να συνεργαστούν με τη Μαλαισία και ακόμη και το Ιράν για νέες ιδέες σχετικά με ένα ισλαμικό σύστημα εμπορικών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της «ισλαμοφοβίας».

Η Τουρκία και το Κατάρ αποτελούν έναν άξονα που στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ως εκ τούτου, υπήρξαν επευφημίες στη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας σχετικά με την κατάληψη των Ταλιμπάν. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν άλλες απόψεις, για το πώς αυτό μπορεί να τους ωφελήσει στην παγκόσμια σκηνή.

Προς το παρόν, η καταστροφή του Αφγανιστάν είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την εικόνα και την αντίληψη ότι τα συστήματα που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ τείνουν να είναι τόσο αδύναμα και προσωρινά όσο το γρασίδι που πρασινίζει με την άνοιξη και μαραίνεται το φθινόπωρο.

culpanews.gr με πληροφορίες από την Jerusalem Post