Η ύψιστη τιμή από την Γαλλία στον Αλέκο Φασιανό.

Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός παρασημοφορήθηκε με το αξίωμα του Διοικητή της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres) από την Γαλλική Κυβέρνηση, μέσω του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave.

Ύψιστη τιμή

Η πρωτοβουλία προέρχεται από την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Ροζελίν Μπασελό Ναρκίν (Roselyn Bachelot – Narquine). Δίνοντας του αυτή την ύψιστη τιμή και διάκριση για έναν εν ζωή καλλιτέχνη, θέλει να υπογραμμίζει τον βαθύ θαυμασμό του γαλλικού λαού απέναντι στο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Κάθε χρόνο τον τίτλο του Διοικητή της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών μπορούν να λάβουν έως 20 άτομα. Μέχρι σήμερα το βραβείο έχουν λάβει μεταξύ άλλων: ο Μπομπ Ντίλαν, η Ναν Γκόλντιν, ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Ρίτσαρντ Σέρα, η Μέριλ Στριπ, η Όντρεϊ Χέπμπορν o Ανίς Καπούρ.

Ο Γάλλος Πρέσβης της Ελλάδας Κύριος Patrick Maisonnave δήλωσε την απεριόριστη εκτίμηση στον Έλληνα καλλιτέχνη λέγοντας πως η τιμή είναι τόσο σπάνια που και ο ίδιο πρώτη φορά βλέπει από κοντά το συγκεκριμένο παράσημο.

Ο Αλέκος Φασιανός έχει  τιμηθεί και στο παρελθόν από την Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και ως Ιππότης (Chevallier) και Αξιωματικός (Officier) της τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Καλλιτέχνης Αλέκος Φασιανός

O Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1956-1960), στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη.

Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο. Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση.

Το χαρακτηριστικό ύφος του Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Οι συνθέσεις κινούνται γύρω από τη μυθολογία του κοινού ανθρώπου, το ποδήλατο, το φαρδύ σακάκι ή το τσιγάρο. Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον.