Το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας 

Το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.

Λίγα λόγια για το μουσείο και τον σκοπό του

Στεγάζεται το νέο ‘Μουσείο Μαρία Κάλλας’, σε ένα υπέροχο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070 τ.μ. επί της οδού Μητροπόλεως 44, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Στο μουσείο ο επισκέπτης, θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της.

«Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» – “Maria Callas Greek Society”  ιδρύθηκε το 2012 από μια ομάδα μελετητών της ζωής και του έργου της μεγαλύτερης ντίβα του λυρικού θεάτρου του 20ου αιώνα, συλλεκτών, ή και απλών θαυμαστών της, στα πρότυπα των αντίστοιχων φορέων που υφίστανται στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια.

H ομάδα μελέτης, εργάζεται πυρετωδώς και με απόλυτη αφοσίωση με κύριο στόχο να γίνει πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος. Αποτελείται από την μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή και την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου με τη συνδρομή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη.

Τα αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο

Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές. Το μουσείο θα συμπληρώνουν, ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα “La divina”, ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master-classes και μικρές συναυλίες.

Η ζωή της Μαρία Κάλλας εν συντομία

Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε με το όνομα Cecilia Sofia Anna Maria Καλογεροπούλου στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της, ήταν Έλληνες μετανάστες και άλλαξαν το επίθετό τους σε Κάλλας όταν η Μαρία πήγαινε στο δημοτικό.
Η Κάλλας έπαιρνε μαθήματα πιάνου από 7 ετών και σύντομα της άρεσε να τραγουδά την μουσική παρά να την παίζει.

Σε ηλικία 16 ετών η Μαρία έπαιξε στην Εθνική Λυρική Σκηνή σ’ ένα μικρό ρόλο της Όπερας “Boccaccio”. Στη Βερόνα γνώρισε τον πλούσιο επιχειρηματία Giovanni Meneghini και παντρεύτηκαν. Το ιταλικό της ντεμπούτο στην Όπερα έγινε στην Αρένα της Βερόνας το 1947 με την Gioconda. Με μάνατζερ τον σύζυγό της συνέχισε να τραγουδά στη Φλωρεντία και στη Βερόνα.

Το 1956 τραγούδησε στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Η φωνή της είχε πρόβλημα καθώς και ο γάμος της και τελικά χώρισε, καθώς είχε δημιουργήσει δεσμό με τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση.  Στη δεκαετία του ’60 η υπέροχη φωνή της Μαρίας Κάλλας παρουσίασε αισθητή φθορά. Οι εμφανίσεις της μειώθηκαν σιγά – σιγά στο ελάχιστο λόγω συχνών ακυρώσεων. Παρόλο που αποσύρθηκε επίσημα από την σκηνή, συνέχισε να τραγουδά στην Metropolitan Opera. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στο Covent Garden, με την Tosca.

Τα νέα από το γάμο του Ωνάση με την Jacqueline Kennedy το 1968 είχαν τόση επίδραση στον ψυχισμό της ντίβα που απομονώθηκε  στο σπίτι της στο Παρίσι. Το 1971 δίδαξε Masteclasses στη Σχολή Julliard της Νέας Υόρκης. Παρά την φθίνουσα υγεία της, η Κάλλας συνόδευσε τον φίλο της Di Stefano σε μία διεθνή τουρνέ για να τον βοηθήσει οικονομικά να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 σε ηλικία 55 ετών η Μαρία Κάλλας ξαφνικά και μυστηριωδώς πέθανε (από καρδιά) στο σπίτι της στο Παρίσι.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος (10 €). Μειωμένο Α’ τύπου: 7€: Άτομα 65+. Νέοι και Νέες: από 18 ως 25 ετών. Σπουδαστές Μουσικοί. Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία (ΥΠΠΟ), με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου. Μειωμένο B’ τύπου:  3€: Ομάδες μαθητών : από 6-17 ετών (και τα εσπερινά λύκεια, Δεύτερης Ευκαιρίας κλπ). Παιδιά από 6 + ως 17 ετών. Εκπαιδευτικοί. Άνεργοι. Στρατευμένοι, με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου. Ομαδικά Εισιτήρια: 10+ άτομα: (8€/άτομα), Οικογενειακό: 2 ενήλικες.+ 2 παιδιά (άνω των 6 ετών): 22€

Ελεύθερη Είσοδος: Παιδιά έως 6 ετών. ΑμΕα+συνοδός. Μέλη του ICOM. Κάτοχοι Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία (ΥΠΠΟ), με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.

Ξενάγηση: +4 €/άτομο απαραίτητη κράτηση στο 210 44 04 204

Δωρεάν είσοδος: στις 2 Δεκεμβρίου, στις 18 Μαΐου και στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25 Σεπτεμβρίου)

Ωράρια

1 Νοεμβρίου -31 Μαρτίου Tρίτη-Κυριακή 10.00-18.00 & Παρασκευή έως τις 21.00 / Κλειστά τις Δευτέρες, 25 & 26/12, 1 /1

1 Απριλίου-31 Οκτωβρίου Τρίτη-Κυριακή 10.00-20.00 & Παρασκευή ως τις 22.00/ , Κλειστά Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα