Θερινή ώρα από αύριο 31/3 – Γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά

Frank Pfeiffer / Pixabay

Σε ισχύ τίθεται από αύριο Κυριακή (31/3) η θερινή ώρα. Συγκεκριμένα στις 03:00 τα ξημερώματα θα πρέπει τα ρολόγια να πάνε μία ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00, με αποτέλεσμα να χάσουμε μια ώρα ύπνου.

Η θερινή ώρα θα ισχύσει έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (27/10) που θα γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνεται το εξής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Η αλλαγή της ώρας είναι ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις σε πολλές χώρες κάθε χρόνο. Καθώς πλησιάζουμε στο έτος 2024, οι συζητήσεις για την ανάγκη ή μη της αλλαγής της ώρας ενδέχεται να επανέλθουν με νέα προβλήματα και προκλήσεις.

Η ιστορία της αλλαγής της ώρας ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους εφαρμόστηκε αρχικά αυτή η πρακτική. Αρχικά, η αλλαγή της ώρας εισήχθη τον 20ό αιώνα με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και πολλοί ερευνητές και πολιτικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την πραγματική τους αποτελεσματικότητα.

Στη σύγχρονη εποχή, με την αύξηση της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση, η ανάγκη για αλλαγή της ώρας έχει αρχίσει να εξετάζεται με νέο πνεύμα. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη καταργήσει την αλλαγή της ώρας, ενώ άλλες εξετάζουν τη δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική τους ώρα χωρίς αλλαγές κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Οι προσαρμογές στην αλλαγή της ώρας έχουν επίσης επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τον κυκλικό ύπνο και το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας προβλήματα ύπνου και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και άλλες υγειονομικές διαταραχές.