Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων – Το σχέδιο «Πειθώ»

ck/culpa media

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση και στους ειδικούς. Έντονη είναι η ανησυχία για το τέταρτο πανδημικό κύμα που φαίνεται πως μας χτυπά την πόρτα, με την απότομη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, με 1.797 νέα κρούσματα (όπως προέβλεψε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης σύντομα θα ξεπεράσουμε τα 2.000), προκάλεσαν έντονη ανησυχία και έφεραν στο τραπέζι των συζητήσεων, επαναφορά και αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας. Τα κρούσματα σχεδόν τριπλασιάστηκαν από την προηγούμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική, γεγονός που σημαίνει, ότι όσοι είναι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει άμεσα το σχέδιο «Πειθώ», με στόχο την ενίσχυση της εμβολιαστικής διαδικασίας, με βασικούς μοχλούς τους δήμους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιφέρειες που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Στόχος οι δήμοι χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Συγκεκριμένα, στοχεύει στους 50 δήμους που η εμβολιαστική τους κάλυψη είναι κάτω από 25%, όπως οι δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Κιλελέρ και Καρπενησίου, ενώ υπάρχουν και δήμοι στις Σέρρες και στη Ροδόπη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ακόμα και κάτω από το 10%.

Στο μικροσκόπιο επίσης μπαίνουν και οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Περιοδείες Πέτσα στις δύσκολες περιοχές

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας θα ξεκινήσει περιοδείες, όπου θα έχει συναντήσεις, τόσο με τους τοπικούς φορείς (επιχειρηματίες της εστίασης και ανθρώπους του τουρισμού), όσο και με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη εκστρατεία πειθούς απέναντι στους πολίτες που διτάζουν να  εμβολιαστούν.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου «Πειθώ»

  • Επιστρατεύονται όλοι οι αίρετοι τοπικοί φορείς (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων κ.α.), ώστε να εντοπιστούν ευκολότερα οι κατηγορίες πολιτών, που παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
  • Η εκστρατεία θα γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα.
  • Στις περιπτώσεις που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει τους πιστούς. Υπάρχει η σκέψη να αποσταλεί μια επιστολή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, η οποία θα διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες στη λειτουργία της Κυριακής, προκειμένου να πείσει τους πιστούς να εμβολιαστούν.
  • Όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, την ενημέρωση θα αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.
  • Όσοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
  • Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnson & Johnson και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.
  • Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα, με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο