Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Για πρώτη φορά πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου

Την έναρξη του εθνικού προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα φέρει τιμητικά την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στόχος του είναι να παράσχει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο σε περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Μαθαίνοντας από το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πατώντας πάνω στην εμπειρία από τη διαδικασία του εμβολιασμού και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, είμαστε σήμερα σε θέση να κάνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι να εισάγουμε αυτά τα εργαλεία στη φαρέτρα των όπλων μας. Με άλλα λόγια, να επικοινωνήσουμε εμείς, πρώτοι, με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία την οποία μας υπέδειξαν οι ειδικοί, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτές τις εξετάσεις και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τις παραπέμψουμε είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές για να κάνουν την πρώτη μαστογραφία. Αλλά να έχουμε περιγράψει όμως και στη συνέχεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλει κάποιες περισσότερες εξετάσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι: «Θέλουμε να επεκτείνουμε τα προγράμματα του προσυμπτωματικού ελέγχου και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους διότι, όπως είπατε, και στον καρκίνο πια, ισχύει ότι σε όλους τους καρκίνους: η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή η οποία σώζει ζωές. Και σε συνδυασμό με τα νέα εργαλεία τα οποία δίνει στη διάθεσή μας η επιστήμη, πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η ώρα όπου θα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο».

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά περιλαμβάνει»:

  • Διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας
  • Δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα
  • Δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων
  • 1.450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά.

Πώς θα λειτουργεί το Πρόγραμμα

Οι γυναίκες – δικαιούχοι ηλικίας 50 έως 69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία προσεγγίζει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, καθώς στην Ελλάδα ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου.

Υπογραμμίζουμε ότι η πρόληψη αποτελεί τον πρώτο από τους τέσσερις πυλώνες για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ., που θα ολοκληρώσουμε την επόμενη τετραετία, βάσει ενός λεπτομερούς και λελογισμένου σχεδίου.

  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την  Πρωτοβάθμια Υγεία και την εφαρμογή του «Προσωπικού Γιατρού».
  • Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη Δευτεροβάθμια Υγεία. Το νέο νοσοκομειακό χάρτη, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη σωστή κατανομή των δυνάμεων μας.
  • Και ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη ψηφιακή υγεία, που διατρέχει οριζόντια όλες τις δράσεις μας.