Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25% από τον Ιούλιο

Μετά από έντεκα χρόνια «φθηνού χρήματος» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Με αυτόν τον τρόπο οι θεματοφύλακες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος επιχειρούν να ανακόψουν τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαίου, φτάνει πλέον το 8,1% στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση, έναντι 7,4% τον Απρίλιο.

Πιθανή νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

Όπως σημειώνει σε χθεσινό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα της Deutsche Welle, η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 0,25%, αφου αξιολογήσει περαιτέρω στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας στην ευρωζώνη. Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τερματίζει τις παρεμβάσεις της στα πλαίσια του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) από την 1η Ιουλίου.

Προβληματισμός για την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ άρχισαν να αυξάνονται αισθητά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη. Για το ισπανικό, αλλά και για το γερμανικό δεκαετές ομόλογο οι αποδόσεις έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών (2,62% και 1,47% αντίστοιχα). Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε το 3,6%, ενώ το ελληνικό δεκαετές ομόλογο εκτοξεύθηκε στο 4,1%.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr