Τα Πάρκα Τσέπης & τα Σιντριβάνια … μας καλούν να τα εξερευνήσουμε

Το πάρκο τσέπης στον Κολωνο - Photo Facebook @ Κώστας Μπακογιάννης

Μικρά οικόπεδα γεμάτα σκουπίδια, πλαστικά και χόρτα μεταμορφώνονται σε «Πάρκα Τσέπης», για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της χρόνιας ρύπανσης.

Το πρακτορείο Reuters εκθειάζοντας σε δημοσίευμα του, την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων αναφέρει, ότι η πηγή του προβλήματος ξεκινά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Αθήνα υπέστη πληθυσμιακή έκρηξη από την αγροτική τάξη που μετανάστευε στην πρωτεύουσα.

«Δέντρα κόπηκαν με σκοπό να χτιστούν μεγάλες πολυκατοικίες και την ίδια στιγμή αυξήθηκαν τα προβλήματα της κυκλοφοριακής συμφόρησης» δηλώνει ο κ. Ζερεφός Χρήστος, συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Οι μικρές οάσεις ή αλλιώς τα «Πάρκα Τσέπης», με τις νέες φυτεύσεις δέντρων, δημιουργούν αισθητή βελτίωση του μικροκλίματος και «αίσθημα αναψυχής» στην υγεία των πολιτών. Θεωρούνται όμως και «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς καταπολεμούν την απομόνωση, που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις. «Πρόκειται για τη δημιουργία χώρων πράσινου, τη μείωση των θερμοκρασιών, την ποιότητα ζωής και τη δημιουργία νέων σημείων αναφοράς εντός της πόλης» δηλώνει ο Δήμαρχος Αθηνών κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Κυψέλη, Κολωνό και Παγκράτι συναντάμε τα πρώτα τρία πάρκα. Στην συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας αντικρύζουμε: φυλλοβόλα δέντρα , υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα (για το πότισμα των φυτών), δάπεδο και πεζοδρόμιο από ειδικό σκυρόδεμα, αυτόνομο φωτοβολταικό φωτισμό, αλλά και καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα Πάρκα Τσέπης κατασκευάζονται χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες, διότι ενεργοποιούν και τον ιδιωτικό τομέα, να αναλάβει το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης.

Ελλάδα: Χρώμα, Φως, Νερό… !

Εκτός από τα Πάρκα Τσέπης, εντυπωσιακά είναι και τα 34 σιντριβάνια της Αθήνας. Συνδέονται άρρηκτα με τον πολιτισμό και την ιστορία τη πόλης. Ανακαινίστηκαν και λειτούργησαν ύστερα από πολλά χρόνια, που βρισκόντουσαν σε αδράνεια.

Πρώτο και καλύτερο το σιντριβάνι της Ομόνοιας. Είναι από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κεντρικός του πίδακας εκ τινάζει το νερό έως 20 μέτρα! Γύρω από το Σιντριβάνι και σε όλη τη πλατεία φυτεύτηκε γκαζόν 4 στρεμμάτων. 177 είναι οι υποβρύχιοι προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων.

Παράλληλα, το  γλυπτό «Πεντάκυκλο» του Γιώργου Ζογγολόπουλου με την υδροκίνητη λειτουργία του, τίθεται ξανά σε εφαρμογή. Να σημειώσουμε ότι το έργο «Πεντάκυκλο» του Γ. Ζογγολόπουλου παρουσιάστηκε για 1η φορά στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2011.

Άλλες παρεμβάσεις τέτοιου χαρακτήρα έχουμε και στα σιντριβάνια των οδών: Βείκου και Δημητρακοπούλου, αλλά και στις πλατείες: Τρούμαν, Ρηγίλλης, Μεταξουργείου, Αιγύπτου, Αμερικής και Ιδρύματος Ερευνών.

Καθαρίστηκαν, επισκευάστηκαν, στεγανοποιήθηκαν και δεκάδες από αυτά αποκαταστάθηκαν από έμπειρους τεχνίτες. Επιπλέον πραγματοποίησαν συστήματα αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμό .

Σιντριβάνι στο άγαλμα Τρούμαν – ck/culpa media

Η χρησιμότητα των σιντριβανιών στις πόλεις πέρα από λόγους καλαισθησίας, μειώνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ βελτιώνουν και την ποιότητα του αέρα. Το πρόγραμμα του Δήμου Αθηνών «Υιοθέτησε την πόλη σου»  έδωσε με αυτές τις  πρωτοβουλίες, μία ανάσα δροσιάς και φυσικά περιόρισε την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο της πόλης μας.

  • Δείτε εδώ το εντυπωσιακό video της ανακατασκευής του Σιντριβανιού της Ομόνοιας
  • Δείτε εδώ τo άρθρο του world economic forum για τα πάρκα τσέπης της Αθήνας