Ο Μίκης Θεοδωράκης & η αγάπη του για τον Ολυμπιακό

Ένα διαφορετικό ρεπορτάζ παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμούς MEGA, σχετικά με τον Μίκη Θεοδωράκη και την ιδιαίτερη αγάπη του, τον Ολυμπιακό. Ο μεγάλος Έλληνας μουσικός, αναφερόμενος στην ομάδα που αγάπησε έλεγε χαρακτηριστικά: «Κόμματα έχω αλλάξει, πολλά έχω αλλάξει, μόνο τον Ολυμπιακό δεν άλλαξα ποτέ».

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε την ίδια χρόνια που ιδρύθηκε και η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, το 1925. Η αγάπη για την ερυθρόλευκη φανέλα ξεκίνησε από τα  10 χρόνια μετά. Παιδάκι, 10 ετών στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, αγοράζει εφημερίδα με το χαρτζιλίκι που του έδωσε ο πατέρας του. «Σε εκείνη την εφημερίδα την ιστορική του 1935, ήταν η φωτογραφία του Ολυμπιακού, με τα πέντε αδέρφια, τους πέντε Ανδριανόπουλους μπροστά. Ήταν ο Βάζος, ο Συμεωνίδης, τα ξέρετε αυτά. Και η κόκκινη φανέλα. Και έγινα Ολυμπιακός από τότε».

«Πραγματικά υπήρχε κάτι στην ψυχοσύνθεση του Ολυμπιακού και κάτι στην ψυχοσύνθεση του Παναθηναϊκού. Οι Παναθηναϊκοί ήταν σπασίκλες στο σχολείο, τι να κάνουμε τώρα. Κάθονταν στα πρώτα θρανία. Εγώ καθόμουν πίσω, οι Ολυμπιακοί καθόμασταν πίσω».

Λίγοι γνωρίζουν πως ο Θεοδωράκης, ως βουλευτής της ΕΔΑ, είχε σημαντική συμβολή στην πρόσληψη του Μάρτον Μπούκοβι από τον Ολυμπιακό το 1965.

Όταν στις 3 Μαΐου 2015 ο Ολυμπιακός γιόρταζε την κατάκτησης του 42ου πρωταθλήματος και ο Μίκης τα 90 χρόνια ζωής, ολόκληρη η γιορτή ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο μελωδό της Ρωμιοσύνης. Στη φιέστα τον εκπροσώπησαν τα δύο του εγγόνια, ο Αλέξανδρος και ο Άγγελος, οι οποίοι έλαβαν από τον Πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη μία φανέλα του Ολυμπιακού με το νούμερο 90 και το όνομα του Μίκη, καθώς και ένα επίχρυσο κλαδί ελιάς.

Δείτε το όμορφο αφιέρωμα του Olympiacos TV στον Μίκη Θεοδωράκη, που έπαιξε στα μάτριξ του “Γεώργιος Καραϊσκάκης” στους εορτασμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Κόμματα αλλάζω, τον Ολυμπιακό ποτέ

Ο Ολυμπιακός, το ποδόσφαιρο ήταν πάντα η συντροφιά του Μίκη. Ακόμη και στα σκληρά χρόνια της εξορίας και των διωγμών. Τα είδε, τα έζησε όλα στο κόκκινο. Για την περίοδο που ήταν εξορία έλεγε χαρακτηριστικά: «Στη Μακρόνησο στη σκηνή μας ήμασταν μοιρασμένοι Ολυμπιακοί – Παναθηναϊκοί. Και όμως παλεύαμε μαζί για τα ιδανικά μας».

Ήταν δε τόσο μεγάλη η αγάπη του για τον Ολυμπιακό και την ερυθρόλευκη και ριγωτή, που έλεγε χαρακτηριστικά: «Όλα μπορεί να τα αλλάξεις, και εγώ όπως ξέρετε και κόμματα έχω αλλάξει και πολλά έχω αλλάξει, και με κατηγορούν για αυτά, αλλά τον Ολυμπιακό δεν τον αλλάζω. Εκεί είμαι πιστός. Δε θα αλλάξω ποτέ».

Η πηγή των στοιχείων του δημοσιεύματος από το MEGA TV