Στο Τατόι ως ιδιώτης, θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Στο Τατόι κοντά στους προγόνους του, θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρωί της Τετάρτης (11/1), μετά από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τα διαδικαστικά της εξοδίου ακολουθίας είχαν οι γιοι του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, ενώ ο ναός στον οποίο θα τελεστεί η κηδεία του θα οριστεί σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένειά του. Αν τελικά επιλεγεί η Μητρόπολη στον οποίο θα τελεστεί η κηδεία, τότε δεν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα.

Την κυβέρνηση στην κηδεία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή και την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Να σημειώσουμε ότι το βασικό επιχείρημα που βάρυνε στην απόφαση για να μην γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη η κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

Η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία του Κωνσταντίνου

Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου, Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων.

Ο τέως βασιλίας Κωνσταντίνος Β΄

Ο Κωνσταντίνος Β΄ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1940 και έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου 2023. Ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από το 2013 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.

Το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη που αποτελούσαν το πλήρωμα του σκάφους «Νηρεύς». Υπήρξε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας από το 1912.

Οικογένεια και συγγενικοί δεσμοί με άλλες βασιλικές οικογένειες

Το 1964 ο Κωνσταντίνος Β παντρεύετε στην Αθήνα, την τότε 18χρονη πριγκίπησα της Δανίας  Άννα-Μαρία. Μαζί απέκτησαν δυο κόρες και τρεις γιους: την Αλεξία (1965). τον Παύλο (πρώην Διάδοχο της Ελλάδος 1967), τον Νικόλαο (1969), τη Θεοδώρα (1983) και τον Φίλιππο (1986). 

Ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων συγγένευε με αρκετές βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Ήταν δεύτερος ξάδερφος του Βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς κοινός προπάππους τους ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ της Ελλάδος. Ήταν επίσης θείος του Βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ της Ισπανίας, ο οποίος είναι γιος της αδελφής του, Βασίλισσας Σοφίας. Επιπλέον, η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας είναι αδελφή της συζύγου του, της Άννας-Μαρίας. Ο Κωνσταντίνος ήταν και ένας από τους αναδόχους του Διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου, του Ουίλιαμ, Πρίγκιπα της Ουαλίας.