Σταϊκούρας: O στόχος για ανάπτυξη 3,6% το 2021 είναι απολύτως εφικτός & ρεαλιστικός.

Photo: pixabay

“Στο ρευστό αυτό περιβάλλον, το Οικονομικό Επιτελείο, με αίσθημα χρέους έναντι της πατρίδας, δικαίου έναντι της κοινωνίας, και ευθύνης έναντι των πολιτών, σχεδιάζει και υλοποιεί τις βέλτιστες πολιτικές, εντός του πεδίου των εφικτών λύσεων”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2022-2025.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε “Η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ταχέως και ισχυρά. Πρόδρομοι δείκτες και πολιτικές επιλογές, το επιβεβαιώνουν. Η ύφεση της οικονομίας είναι ηπιότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 4,4%, που είναι η 3η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής του ΑΕΠ. Τα εθνικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης, μαζί με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, αποτέλεσαν ανάχωμα στη διόγκωση της ανεργίας”.

Ενδεικτικά, στο πεδίο της οικονομίας

  • Μειώνονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Θεσπίστηκαν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.
  • Νομοθετήθηκε ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
  • Υλοποιείται ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών.
  • Υλοποιήθηκε το επιτυχημένο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.
  • Υλοποιούνται αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι μαρίνες και περιφερειακά λιμάνια.
  • Αξιοποιείται η δημόσια περιουσία, όπως γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό.
  • Αναδιοργανώνονται εταιρείες του Δημοσίου, όπως είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, τα ΕΛΤΑ, ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξυγίανσης στην ΕΛΒΟ.
  • Μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.
  • Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές.
  • Το αποτέλεσμα είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στις διεθνείς κατατάξεις, να βελτιώνεται.

Έχει απλώσει, συνολικά δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, ύψους 41 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, περιορίζοντας, στο μέτρο του εφικτού, τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης.

Όλα αυτά συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι η οικονομία θα ανακάμψει, εφέτος, ταχέως και ισχυρά. Η επίτευξη του στόχου για οικονομική μεγέθυνση 3,6% το 2021 είναι απολύτως εφικτή και ρεαλιστική.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση «πόνταρε» στην καταστροφή της χώρας

Σε αντιδιαστολή όμως με την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό της Κυβέρνησης, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αφού αρχικά «πόνταρε» στην καταστροφή της χώρας, σήμερα «μηδενίζει» τις επιτυχίες της κοινωνίας.

Υπενθυμίζω ότι η Αρμόδια Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού είχε δηλώσει ότι «η ύφεση θα συνεχιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και η ανάκαμψη κατά τον ΟΟΣΑ δεν θα ξεπεράσει το 1%».

Πρόσφατα, στις 9 Ιουνίου, η ίδια Συνάδελφος, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη δήλωνε: «Το ότι θα υπάρξει το 2021 κάποιος θετικός ρυθμός ανάπτυξης είναι δεδομένο, μην το αμφισβητούμε, και μην το θεωρούμε και κάποιο επίτευγμα. Δηλαδή ότι το 2021 θα σημειωθούν κάποιοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, κοντά στο 3% ενδεχομένως. Αυτό θα συμβεί. Όταν έχεις μία τόσο βαθιά ύφεση, η επόμενη χρονιά είναι αυτονόητο ότι θα έχει μία αναπτυξιακή τάση. Είναι σχεδόν μαθηματικό». Προφανώς για την κα. Αχτσιόγλου, τα μαθηματικά της άλλαξαν το 2021, σε σχέση με το 2020…

Όλες οι μειώσεις φόρων είναι μόνιμες

Ο υπουργός οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στην υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη, τονίζοντας για μια ακόμη φορά, ότι όλες αυτές οι μειώσεις φόρων είναι μόνιμες.

Ειδικότερα ανέφερε ήδη έχουμε προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές – μόνιμες – μειώσεις φόρων, σε λιγότερο από 2 χρόνια, παρά την κρίση:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ – μεσοσταθμικά – κατά 22%.
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (από το 22% στο 9%) και αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για όλες τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 22%).
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα (από το 10% στο 5%).
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (από το 100% στο 55%).
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα (από το 100% στο 80%).
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).
  • Μονιμοποίηση του μειωμένου – κατά 30% – ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά, όσο θα υπάρχουν – σε αυτά – δομές αιτούντων άσυλο.

Δεν καταργούνται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπως εσφαλμένα υποστήριξε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ως κύριο στόχο την κάλυψη του μεγάλου κενού σε επενδύσεις, παραγωγικότητα, εθνικό προϊόν και απασχόληση.

Οι βασικές προτεραιότητες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», εστιάζουν στη στήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, στην υλοποίηση πολυ-τροπικών υποδομών μεταφορών, στη δίκαιη μετάβαση στην απο-λιγνιτοποίηση, στην τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην άμβλυνση των κοινωνικών αποκλεισμών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Πρόκειται για ένα πλέγμα 106 επενδύσεων και 68 μεταρρυθμίσεων που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Αυτοί οι πόροι, μαζί με τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά. Και αυτό πράττει η Κυβέρνηση, με μεθοδικότητα, με χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες παρακολούθησης και μηχανισμούς εφαρμογής”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σταικούρας σημείωσε: “Καθιστά εφικτή την επίτευξη του στόχου μετασχηματισμού του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, με αύξηση της ποσότητας και της παραγωγικότητας, με βελτίωση της ποιότητας του εθνικού πλούτου και με ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ, προκειμένου η ελληνική οικονομία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της.

Προς επιβεβαίωση αυτών, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα εμφανίσει 6% αύξηση του ΑΕΠ της το 2022, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης θα είναι περίπου 4%. Με τις επενδύσεις να αυξάνουν κατά 15%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης θα είναι 5%.Και τις εξαγωγές να αυξάνουν κατά 8%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης θα είναι μηδενικός.

Πρόκειται για μια ριζική ανακατεύθυνση, που μεταμορφώνει την παραγωγική βάση της χώρας, οδηγώντας στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, στη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης και στη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου, με την ταυτόχρονη άμβλυνση ανισοτήτων”.