Στήνουν δολώματα, χορεύουν και μετρούν… τελικά πόσο έξυπνα είναι τα πουλιά;

Photo Asad Photo Maldives/Pexels

Κάνουν περίεργους «σχεδιασμούς» όταν πετούν, δίνοντας ένα έξοχο θέαμα στον ουρανό και στα σύννεφα. Ο αγαπημένος τους σχεδιασμός είναι το “V”, ωστόσο έχετε αναρωτηθεί γιατί πετούν με αυτό το σχήμα.

Τα πουλιά είναι άριστοι γνώστες αεροδυναμικής, όπως δείχνουν τα νέα επιστημονικά ευρήματα. Με τον σχηματισμό “V” πρώτον εξοικονομούν ενέργεια στα μεγάλα ταξίδια και δεύτερον προβλέπουν και δαμάζουν τα ρεύματα του αέρα, που προκαλούν οι «σύντροφοι» τους στη πτήση!

Βρετανοί ερευνητές παρακολούθησαν τις θρασκιόρνιθες. Τα πουλιά αυτά κατά τη πτήση τους άλλαζαν συχνά θέση και ρυθμό στη κίνηση των φτερών τους. Ο «οδηγός – πουλί» κατευθύνει τους υπόλοιπους και είναι ο καλύτερος στον προσανατολισμό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τα μέλη της ομάδας εναλλάσσονται στις διάφορες θέσεις V ώστε να ξεκουράζονται.

Τα πουλιά είναι επιρρεπή σε ναρκωτικές ουσίες;

«Τα πουλιά χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια για να αλείφονται με τις εκρήξεις μυρμηγκικού οξέος, με αυτό το τρόπο τονώνουν τους μύες τους, ενώ ταυτόχρονα επιδρά ευχάριστα πάνω τους». Αυτό αποκάλυψε η έρευνα του Horace Groskin.

Τσαλαπετεινός / Photo Soubhagya Das – Pexels

Τσαλαπετεινοί, Ψαρόνια, Κοτσύφια, Κοράκια και Σπίνοι, παίρνουν πολλά μυρμήγκια και τα τρίβουν κάτω από τα φτερά τους. Τα μυρμήγκια για να αμυνθούν εκκρίνουν το μυρμιγκικό οξύ, αυτό απορροφάτε από το σώμα των πουλιών. Τότε τα πουλιά χαρούμενα, αρχίζουν να χορεύουν με τα φτερά και το ράμφος τους ανοιχτά, εκστασιασμένα λόγω της επήρειας μυρμηγκικού οξέος, που δρα πάνω τους σαν ναρκωτικό.

Κοράκι: Στην έκτη θέση της λίστας με τα πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη!

Είναι μικρά, αλλά ανάλογα με το μέγεθος τους, έχουν εξελιγμένη νοημοσύνη. Οι συνάψεις του εγκέφαλου των πτηνών είναι όμοιες με αυτές του εγκέφαλου των θηλαστικών. Έρευνα που διεξήχθη σε κοράκια και  παπαγάλους, δείχνει ότι  είναι εξίσου έξυπνα με τους χιμπατζήδες!

Τα κοράκια κατασκευάζουν «μικρά αγκίστρια» τα οποία τα χρησιμοποιούν για τη συλλογή της τροφής τους.

Τα Ιαπωνικά κοράκια επειδή δεν μπορούν να ανοίξουν το σκληρό τσόφλι των καρυδιών, ρίχνουν στις διαβάσεις των μεγάλων λεωφόρων τα καρύδια, προκειμένου να περάσουν τα αυτοκίνητα και να τους τα σπάσουν. Όταν ανάβει το κόκκινο φανάρι κατεβαίνουν και απολαμβάνουν το σνακ τους.

Η κοινότητα των κορακιών τιμά ακόμα και τους νεκρούς της! Με δυνατές  κραυγές κάνουν τη τελετή του μνημόσυνου, πετώντας γύρω-γύρω από το νεκρό πουλί. Διδάσκουν στα νεαρότερα σε ηλικία πτηνά, να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων που αποτελούν απειλή και αντιλαμβάνονται τη κρισιμότητα του κινδύνου.

Καρακάξες: Oι «κλέφτρες» που απέκτησαν οικολογικές συνήθειες

Ο Hans Forsberg παρατηρούσε τη συνήθεια των καρακαξών να του «κλέβουν» ό,τι ο ίδιος φύτευε. Άριστος γνώστης με τη ρομποτική και τις βιομηχανικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, δημιούργησε μία συσκευή που περιέχει τροφή, στην οποία οι καρακάξες της αυλής, θα του άφηναν «καπάκια μπουκαλιών» και σαν αντάλλαγμα θα τους έδινε τροφή.

Τα ενήλικα πουλιά ήταν καχύποπτα με τη συσκευή αυτή. Όμως ο Forsberg δίδαξε τα «νεαρά» σε ηλικία πουλιά, που ήταν πιο θαρραλέα να πλησιάζουν το μηχάνημα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ εντυπωσιακό  και αναμφισβήτητα χρήσιμο για το περιβάλλον.

Δείτε βίντεο εδώ το βίντεο με τις «οικολόγες» καρακάξες του Hans Forsberg

Gouldians: Οι σπίνοι που όταν ερωτεύονται χορεύουν 

Είναι πολύχρωμα σαν μικρά παπαγαλάκια, ζουν στην Αυστραλία σε απέραντες δασικές εκτάσεις  με ψηλά δέντρα και πολύ νερό. Οι αρσενικοί σπίνοι Goudians όταν ερωτεύονται βάζουν τα καλά τους αρχίζουν το τιτίβισμα και χορεύουν στο θηλυκό με μικρά πηδηματάκια πάνω κάτω!

Δείτε εδώ το βίντεο με τον ερωτικό χορό των Gouldians

Ο Δρυοκολάπτης μαστορεύει, οι Ερωδιοί στήνουν δολώματα και τα κολιμπρί είναι γνώστες φυτολογίας

Στα νησιά Γκαλαπάγκος ο Δρυοκολάπτης χρησιμοποιεί σαν εργαλείο του ένα κλαδί προκειμένου να αναγκάσει τα έντομα να βγουν από τη φωλιά τους και να τα φάει.

Οι πράσινοι Ερωδιοί για να προσελκύσουν ψάρια για το κυνήγι τους, χρησιμοποιούν ως «δολώματα» ψίχουλα από ψωμί, μικρά φύλλα και υπολείμματα πικνίκ από τα πάρκα.

Κολιμπρί / Photo Frank Cone – Pexels

Τα κολιμπρί δε, διαθέτουν τρομακτική μνήμη αλλά και γνώσεις φυτολογίας. Αναγνωρίζουν τα λουλούδια της περιοχής τους και θυμούνται ποια ανθίζουν και ποια έχουν νέκταρ.

Κορμοράνοι οι καλύτεροι εργάτες με γνώσεις μαθηματικών

Για το τέλος αφήσαμε τους εξαιρετικούς και φιλότιμους Κορμοράνους, που χρησιμοποιούν στο ψάρεμα οι ψαράδες στην Κίνα. Το 1970 ένας ερευνητής παρατήρησε το εξής φαινόμενο. Τα πουλιά ήξεραν να μετράνε μέχρι τον αριθμό 7!

Ανταμείβονταν με τροφή με τον εξής όρο: μόνο αν είχαν πιάσει 7 ψάρια από τα αφεντικά τους. Όταν έφταναν στο αριθμό 7 κάθονταν στο χέρι του αφεντικού τους και απαιτούσαν να τους δώσει το τελευταίο ψάρι να το φάνε ….αλλιώς δεν δούλευαν! Ήταν οι καλύτεροι διαπραγματευτές του μισθού τους.