Piano Masters: Οι τρεις “ημίθεοι” του πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Evgeny Kissin, Khatia Buniatishvili, Ivo Pogorelich / Photo: megaron.gr

Μία ευχάριστη έκπληξη Piano Masters” επεφύλαξε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Σεπτέμβρio για το φιλόμουσο κοινό του. Τρεις μεγάλες προσωπικότητες εν ζωή. Τρείς πιανίστες μύθοi. O καθένας με τη δίκη του διαδρομή στο χώρο της Μουσικής και του απαιτητικού, αλλά και συνάμα γοητευτικού οργάνου, του πιάνου!

Ο γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό Evgeny Kissin, η γοητευτική και αισθαντική γεωργιανή Khatia Buniatishvili, και ο εκκεντρικός, αντισυμβατικός Ivo Pogorelichέρχονται στην Αθήνα στις 24, 26 & 29 Σεπτεμβρίου να μας εντυπωσιάσουν!

Ποιος είναι ο Evgeny Kissin

Ο Ρώσος πιανίστας Evgeny Kissin (Γεβγκένι Κίσιν) άρχιζε να παίζει ‘με το αυτί’ και να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο σε ηλικία μόλις δύο ετών! Στα έξι του χρόνια μπήκε σε ειδικό σχολείο για χαρισματικά παιδιά, τη Μουσική Σχολή Gnessin με δασκάλα την  Anna Pavlovna Kantor, η οποία παρέμεινε ως μοναδική δασκάλα του. Το παιδί – θαύμα έχει συνεργασίες με μαέστρους θρύλους όπως: Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, Sir Andrew Davis, Riccardo Muti κ.α. και κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου.

Evgeny KissinΤο ντεμπούτο του, το έκανε σε ηλικία δέκα ετών με το Κονσέρτο του Mozart K. 466. Έφτασε στη διεθνή προσοχή το 1984 όταν σε ηλικία δώδεκα ετών, ερμήνευσε Κονσέρτα για πιάνο του Chopin (n. 1 και 2), στη μεγάλη αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας με την Κρατική Φιλαρμονική της Μόσχας υπό τον Ντμιρι Κιταένκο. Το ρεπερτόριο του ευρύ, ο ήχος του με έντονο λυρισμό και βάθος, καταξιώθηκε με έργα ρομαντικής εποχής και συνθέτες όπως Schubert, Chopin, Schumman, Liszt, Brahms, Rachmaninoff και Beethoven.

Οι εμφανίσεις του αμέτρητες BBC, Carnegie Hall ανοίγοντας της εκατονταετηρίδα με ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ. Μουσικά βραβεία πολυάριθμα, όπως αυτό του μουσικού της χρονιάς στην Ιταλία, Βραβείο Triumph για την εξαιρετική συμβολή του στον Ρωσικό Πολιτισμό, αλλά και βραβείο ‘Shostakovichμία από τις υψηλότερες πολιτιστικές διακρίσεις. Το 2001 έγινε Επίτιμος Διδάκτορας Μουσικής στη Σχολή Μανχάταν και είναι Επίτιμος γιατρός των Πανεπιστημίων: Χονγκ Κονγκ, Ιερουσαλήμ και Ben Gurion.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν, όταν έπαιξε το Κονσέρτο για πιάνο του Tchaikovsky  σε ηλικία 17 ετών, στη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου που μεταδόθηκε διεθνώς με τον Herbert von Karajan και επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά στο Πασχαλινό Φεστιβάλ.

Γνωρίζατε, ότι ο Κίσιν εκτός από κλασική μουσική, έχει δώσει απαγγελίες ρωσικής ποίησης αλλά και Γίντις δηλαδή γέρμανο – εβραίικής ποίησης! Ενώ το 2002 έγινε Βρετανός υπήκοος και το 2013 Ισραηλινός πολίτης. Έχει συνθέσει πολυάριθμα μουσικά έργα, που έχουν εκδοθεί από τον Henle Verlag. Ενώ το 2017 παντρεύτηκε την παιδική του φίλη Καρίνα Αρζουμάνοβα και ζουν στην Πράγα.

Δείτε εδώ τον συγκλονιστικό Kissin στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία με τον von Karajan 

Ποια είναι η Khatia Buniatishvili

Η Γεωργιανή Khatia Buniatishvilli (Κάτια Μπουνιατισβίλι) ανακάλυψε το πιάνο σε ηλικία μόλις τριών ετών με δασκάλα τη μητέρα της, η οποία λάτρευε τη μουσική και τη μεγαλύτερη αδελφή της Gvantsa. Το παιχνίδι των δύο μικρών όμορφων κοριτσιών, ήταν τα κομμάτια με τα «4 χέρια», που παραμένουν ακόμα η αγαπημένη τους δραστηριότητα. Η Κάτια σπούδασε στην Τιφλίδα με τον Tengiz Amirejibi και στη Βιέννη με τον Oleg Maisenberg. Το ντεμπούτο της το έκανε, σε ηλικία έξι ετών με την Ορχήστρα Δωματίου Τιφλίδας και στη συνέχεια κλήθηκε να περιοδεύσει διεθνώς μαζί τους!

Khatia Buniatishvili c esther haaseCarnegie Hall, Walt Disney Concert Hall, Royal Festival Hall έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο Λονδίνο, Ν. Υόρκη, Σανγκάη, Γενεύη, Μιλάνο, Πεκίνο, Τόκιο και Σιγκαπούρη. Η Κάτια έχει συμμετάσχει στα Φεστιβάλ: Salzburg, Gstaad Menuhin, BBC, Clavier Festival Ruhr και Martha Argerich Progetto. Κορυφαίοι Μαέστροι και μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο την έχουν συνοδεύσει όπως Placido Domingo, Semyon Bychkov, Myung- Whun Chung και London Symphony, Vienna Symphony, Orchester National de France κ.α.

Γνωρίζατε ότι η Κάτια είναι και ακτιβίστρια. Έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως μία συναυλία που έκανε στο Βερολίνο για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρωσία, για τραυματίες στην Αντιτρομοκρατική Επιχειρησιακή Ζώνη, αλλά και στην ανθρωπιστική συναυλία που διεξήχθη στην 70η Επέτειο των Ηνωμένων Εθνών το 2015.

Η δισκογραφία της περιλαμβάνει Liszt, Chopin, Kaleidoscope υπό την Sony Classical καθώς και σονάτες για βιολί του Dvorak με Βιολιστή τον Renaud Capucon, Grieg και Franck. Συνεργάστηκε όμως και με ροκ συγκροτήματα, όπως τους Coldplay στο τραγούδι “A head full of dreams”. «Το πιάνο είναι το πιο μαύρο όργανο σύμβολο της μουσικής μοναξιάς» λέει η ίδια και συνεχίζει «πρέπει να είμαι ψυχολογικά δυνατή και να ξεχάσω την αίθουσα αν θέλω να μοιραστώ με το κοινό».

Οι κριτικοί τονίζουν ότι το παίξιμό της έχει μία αύρα κομψής μοναξιάς, που μπορεί να πηγάζει από την γεωργιανή λαϊκή μουσική, η οποία έχει επηρεάσει την μουσικότητά της.

Δείτε εδώ την Khatia Buniatishvili στο Piano Concerto in A Minor, Op. 54 του Schumann

Ποιος είναι ο Ivo Pogorelich

Ο Ίβο είναι ο πιο εντυπωσιακός και ο πιο ανατρεπτικός πιανίστας! Γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1958 από μουσικό σπίτι. Ο πατέρας του ήταν κοντραμπασίστας. Αγαπάει πολύ την ισπανική γλώσσα μελετά και γράφει ποιήματα, του αρέσει η τζαζ και το τανγκό. Άρχισε να σπουδάζει μουσική στο Βελιγράδι, σε ηλικία επτά ετών και σε ηλικία μόλις δέκα ετών έκανε την πρώτη του σόλο συναυλία με ντεμπούτο στην ορχήστρα. Συνεχίζει τις σπουδές του στη Μόσχα, στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι και μετέπειτα στο Ωδείο Μόσχας.

Ivo PogorelichΗ καλλιτεχνική του ανάπτυξη, συνέβη όταν γνώρισε την δασκάλα και πιανίστρια του Alisa Kezeradze με την οποία ξεκίνησε μία γόνιμη επαγγελματική συνεργασία, που το 1980 αποφασίζει παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας τους, να την παντρευτεί. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, διότι η Alisa είχε δάσκαλό της τον Siloti, ο οποίος ήταν μαθητής του Liszt, οπότε κατ’ επέκτασιν και ο Ivo Pogorelich είναι ο τρίτος σε γενεά απόγονος του Liszt!

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν, όταν στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Σοπέν ξεσπάει σκάνδαλο, διότι η επιτροπή αποφασίζει να αποκλείσει τον Ίβο από την τελευταία φάση του διαγωνισμού για λόγους που δεν εξηγήθηκαν επαρκώς. Αντιδρά με αυτή την απόφαση η Martha Argerich αποκαλώντας τον «Ιδιοφυία», τον υπερασπίζεται με πείσμα και φεύγει η ίδια από την επιτροπή. Το γεγονός αυτό, τραβά περισσότερο την προσοχή του κοινού σε όλο τον κόσμο!

Με σύγχρονο πνεύμα και θεαματικές παραστάσεις στο Carnegie Hall, με τις πιο καταξιωμένες ορχήστρες όπως αυτές τις Βιέννης, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Σικάγου και πολλές άλλες καθιερώνεται ως πιανίστας εξαιρετικών δυνατοτήτων.

Οι ηχογραφήσεις του, όπως το «Chopin Recital» της Deutsche Grammophon γίνεται best seller και από τη επόμενη χρονιά η δισκογραφική τον παίρνει σαν μόνιμο συνεργάτη της. Μέχρι στιγμής έχει 14 άλμπουμ και 3 βίντεο από συνθέτες μπαρόκ μουσικής έως του 20ου αιώνα. Για να υποστηρίξει τους νέους μουσικούς έχει ιδρύσει, το «Ταμείο Νέων Μουσικών» στο Ζάγκρεμπ, το Διεθνές Φεστιβάλ «Ivo Pogorelich» στη Γερμανία καθώς και το «Ivo Pogorelich International solo piano competition» στις ΗΠΑ, με χρηματικό έπαθλο 100.000 δολάρια!  Ενώ τιμήθηκε ως ο πρώτος κλασικός μουσικός, που έγινε Πρέσβης καλής θελήσεως της Unesco.

Δείτε εδώ τον Ivo Pogorelich στον Διαγωνισμό Chopin που τον απέκλεισαν 

Ας απολαύσουμε την ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία, που θα μας μείνει ανεξίτηλη, στο Μέγαρο Μουσικής στις 24.09.21 ο Evgeny Kissin, στις 26.09.21 η Khatia Buniatishvili και στις 29.09.21 ο Ivo Pogorelich και ώρα 20.30 https://www.megaron.gr/season/piano-masters/