Μετεωρίτες & φωσφορίζοντα ορυκτά στο Μουσείο Ορυκτολογίας στου Ζωγράφου

Αχάτης / Photo: monicore Pixabay

Το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου, θεωρείτε η πιο παλαιά ορυκτολογική – πετρογραφική συλλογή, σε όλη την Ελλάδα, με πρότυπα διεθνούς Εμβέλειας!

Τι θα δούμε στο Μουσείο

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο στη νεότερη Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1908 στην Πανεπιστημιούπολη, μαζί με άλλα δύο πανεπιστημιακά μουσεία: της Ζωολογίας – Βοτανικής και της Παλαιοντολογίας – Γεωλογίας.

Αζουρίτης/Μαλαχίτης

Αμέθυστοι, Χαλαζίες, Ραδιενεργά Ορυκτά… μέχρι και Μετεωρίτες, θα δούμε στις προθήκες του Μουσείου Ορυκτολογίας.

Ας κάνουμε όμως μία ξενάγηση των τεσσάρων αιθουσών του

Στη πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται δείγματα υψηλής αισθητικής, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κάθε είδους. Ορυκτά από τα μεταλλεία του Λαυρίου, ανθρακικά και πυριτικά πετρώματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πολύτιμοι λίθοι, από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που εξ ορύχθηκαν τον περασμένο αιώνα.

Πυροφυλλίτης (Pyrophyllite)

Η δεύτερη αίθουσα έχει χαρακτήρα διδακτικό. Δείγματα ορυκτών, με κείμενα που επεξηγούν και περιγράφουν τη διαφάνεια, τη σκληρότητά τους, αλλά και το χρώμα τους. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η προθήκη που είναι αφιερωμένη στους μετεωρίτες, και εκτίθεται δείγμα από την Αργεντινή. Καθώς και ο «ειδικός σκοτεινός θάλαμος», με τα εντυπωσιακά φωσφορίζοντα και φθορίζοντα ορυκτά!

Φθορίζοντα και Φωσφορίζοντα Ορυκτά!

Στην είσοδο της τρίτης αίθουσας τα μάτια του θεατή, πέφτουν σε δύο εντυπωσιακά δείγματα χαλαζία και αμέθυστου ύψους 1 μέτρου και 16 εκατοστών! Η αίθουσα  παρουσιάζει μεγάλη  αφθονία και  ποιότητα σε δείγματα ορυκτών  «παλαιότερων» κρατών όπως: της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, της Τσαρικής Ρωσίας, των Ουράλιων ορών αλλά και της Σιβηρίας, τοποθεσίες που σήμερα έχουν εξαντληθεί και είναι γνωστές μόνο από την βιβλιογραφία. Βαριές ξύλινες προθήκες του 19ου αιώνα περιέχουν σφραγιδόλιθους διαφόρων εποχών, κοιτασμολογικές συλλογές, αλλά και εκτενές αφιέρωμα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης!

Κυανοτριχίτης (Cyanotrichite) Altai/Siberian, Ρωσία

Ξεχωριστή θέση στο βάθος της αίθουσας, έχει η προθήκη με τα ραδιενεργά ορυκτά. Η προστασία από την ακτινοβολία είναι πλήρης, ενώ η προθήκη καλύπτεται με φύλλα μόλυβδου και η παρατήρηση των ορυκτών γίνεται από καθρέπτη, για λόγους ασφαλείας του παρατηρητή!

Τέλος η  τέταρτη αίθουσα  είναι χώρος οπτικοακουστικών μέσων και διαλέξεων. Σε ένα εμβαδό μόλις 1.100 τετραγωνικών μέτρων, 2.500 αντιπροσωπευτικά δείγματα για περισσότερα από 700 είδη ορυκτών ταξινομειμένα και τοποθετημένα σε φωτισμένες κρυστάλλινες προθήκες, δημιουργούν στον θεατή αλλά και στο μαθητικό κόσμο που επισκέπτεται συχνά τους χώρους του μουσείου, δέος και θαυμασμό.

Αξίζει να πάτε μία βόλτα με τους μικρούς μας φίλους και να περιηγηθείτε στα εντυπωσιακά εκθέματα, πετρωμάτων και κρυστάλλων. Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ζωγράφου 157Α (Ισόγειο) Πανεπιστημιούπολη. Τηλ: 210-7274112-129, ωράριο λειτουργίας : 09.00-14.00 μ.μ.

Δείτε εδώ την σελίδα στο Facebook του Mineralogy αnd Petrology Museum