Υπογράφηκε η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ

Νίκος Δένδιας, Αντονι Μπλίνκεν

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτείών, κ. Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους τσην Ουάσιγκτον, υπέγραψαν σε ειδική τελετή την πενταετή ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement -MDCA), επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και στην  Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, η MDCA αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης που αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα. Οι ιδιες πηγές αναφέρουν, οτι οι ΗΠΑ επιλέγουν να ενισχύσουν το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα στη χώρα μας, την ίδια ώρα που απομακρύνονται από την Ευρώπη και στρέφουν το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στον Ειρηνικό. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο γκρουπ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ επενδύουν για το μέλλον.

Οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτείών

 

Η νέα συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει εκσυγχρονισμό στις υφιστάμενες βάσεις, καθώς και την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Σούδα.

Να σημειώσουμε ότι οι “βάσεις” θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις, αλλά θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο.

Τέλος στην συμφωνία προβλέπεται η αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. 

Η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας  προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.