Πέρασε με 158 «ναι» το νέο εργασιακό – Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο.

Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Στον αντίποδα σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα από τα 128 άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα 56 και δήλωσε «παρών» σε 17, ενώ καταψήφισε τα υπόλοιπα. Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε συνολικά 74 διατάξεις. Από την πλευρά το ΜεΡΑ25 ανέφερε ότι οι βουλευτές του υπερψήφισαν 6 άρθρα, ενώ η Ελληνική Λύση υποστήριξε πως ψήφισε 21 άρθρα. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε τόσο επί της αρχής, όσο και στο συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου ήταν το ΚΚΕ.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, από τα συνολικά 128 άρθρα, σχεδόν τα 60 έλαβαν πάνω από 200 θετικές ψήφους.

Να σημειώσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής διευκρίνισαν μετά το πέρας της ψηφοφορίας, πως ψήφισαν θετικά μόνο τις διατάξεις που σχετίζονται με την ενσωμάτωση διεθνών οδηγιών για την εργασιακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της βίας στους χώρους δουλειάς και καταψήφισαν τον «πυρήνα» των εργασιακών διατάξεων της κυβέρνησης.

Από την τελική έκβαση της ψηφοφορίας φαίνεται τελικά πως η «μητέρα των μαχών», που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε σε συναινετική έγκριση των περισσοτέρων ρυθμίσεων.

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρικυμία -Υπερψήφισε σχεδόν τα μισά «τρισκατάρατα» άρθρα, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο.

«Η ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ”τρισκατάρατου” νομοσχεδίου, όπως περίπου το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο. Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο, ενώ, παράλληλα, ψήφισε ”παρών” στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ”παρών” στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει. Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι’ αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι’ αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία».