Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίσουν διπλωματικές πήγες, την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του νέου πρωθυπουργού της κυβέρνησης της χώρας Αμπντουλ Χαμίντ Νταμπέιμπα. Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ομαλοποίηση των σχέσεων της με τη Λιβύη για πολλούς και ευνόητους λόγους, μετά την απομάκρυνση των δύο χωρών, με την υπογραφή του παράνομου μνημονίου της Λιβύης με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης Μοχαμέντ Μένφι από την Αθήνα, σημερινού πρόεδρου της Λιβύης.

Η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη συνδέεται με την προσπάθεια, να ενισχυθεί η ελληνική παρουσία στη δυτική Λιβύη, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη τουρκική επιρροή. Τους τελευταίους μήνες, η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη έχει αλλάξει ριζικά, με τον σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, σκοπός της οποίας είναι να προετοιμάσει την χώρα για τη διενέργεια εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε “ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση”.

“Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη,

Η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε, επιπλέον ” ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”.

Η αποκατάσταση των σχέσεων στους κλάδους όπως τον οικονομικό, ενεργειακό, κατασκευαστικό μάλλον θα προχωρήσουν, όμως αυτό που θα ήθελε ο Πρωθυπουργός από την σημερινή ηγεσία της Λιβύης, είναι να αποχωρήσει από το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης με την Τουρκία και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Οι προοπτικές για κάτι τέτοιο τουλάχιστον στη παρούσα φάση είναι μάλλον ελάχιστες. Οι συνομιλίες θα δείξουν…