Με ένα “κλικ” στο Μεξικό … ταξιδεύουμε στο Μουσείο της Frida Kahlo

Photo by Quino Al on Unsplash

Με το πάτημα ενός κουμπιού, νοερά μεταφερόμαστε σε ένα ακατόρθωτο ταξίδι για πολλούς, στο Μεξικό για να περιηγηθούμε σε 360 μοίρες, στο Γαλάζιο Σπίτι «Casa Azul», εκεί όπου έζησε και δούλεψε η διάσημη σουρεαλίστρια μεξικανή ζωγράφος, Frida Kahlo (Φρίντα Κάλο) . Το Γαλάζιο της Σπίτι, μετατράπηκε σε μουσείο το 1958 και έγινε από τα πιο δημοφιλή μουσεία του Μεξικού.

Πάνω από 300 αντικείμενα που είχε στην κατοχή της η Φρίντα, στεγάζονται στο Mουσείο – σπίτι. Αυθεντικά έπιπλα, σημαντικοί πίνακες συμπεριλαμβανομένων των: «Long Live Life», «Frida & the Caesarian Operation», «Portrait of my father», έργα μεξικάνικης λαϊκής τέχνης, ακόμα και δικά της ιδιόχειρα μεξικανικά φορέματα, κεντημένες περίτεχνα μπλούζες αλλά και ζωηρόχρωμες φούστες, έχουν την “τιμητική” τους!

Το υπνοδωμάτιο της, ήταν ο χώρος όπου εξέφραζε με αφοπλιστικό τρόπο τον προσωπικό της πόνο, αλλά και τα όνειρα της. Κρεβάτι με καθρέπτη στην οροφή, το οποίο τοποθέτησε η μητέρα της, όταν ήταν 18 ετών, αλλά και το προσθετικό πόδι μετά τον ακρωτηριασμό της από αλλεπάλληλες επεμβάσεις, με αποτέλεσμα η ζωή της να σημαδευτεί από θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά. Στην αντίπερα όχθη μία συλλογή από πεταλούδες, δώρο του Ιάπωνα γλύπτη Isamu Noguchi.

Ζωηρό κίτρινο χρώμα το πάτωμα της κουζίνας της, με πήλινες γλάστρες που κρέμονται στον τοίχο, η Frida, με τον σύζυγό της Ριβέρα και τον γείτονα τους Λέον Τρότσκι (με τον οποίο είχε μία σύντομη σχέση) και συνομιλούσαν με τις ώρες σε αυτό το δωμάτιο.

Στο φωτεινό αίθριο της βρίσκεται το ατελιέ της, πολύχρωμοι καμβάδες, δεκάδες πινέλα παντού και το καβαλέτο που της δώρισε ο Nelson Rockefeller, είναι τα υλικά που συνθέτουν τα έντονα χρώματα, σαφώς επηρεασμένη από τον Μεξικανικό πολιτισμό μεταφέροντας τα με τρόπο ρεαλιστικό στις αυτοπροσωπογραφίες της.

Εξέχουσες προσωπικότητες επισκέφτηκαν τη Frida Kahlo με τον Ριβέρα στο «Casa Azul». Αντρέ Μπρετόν, Έντουαρντ Γουέστον, Ζιζέλ Φρόιντ. Αναμφισβήτητα άφησε εποχή, όχι μόνο με τη ζωγραφική της, αλλά και με τις ενδυματολογικές της επιλογές, καθώς επηρέασε πολλούς σχεδιαστές μόδας όπως τους Alexander McQueen, Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, και John Galliano να ασχοληθούν μαζί της.

Η αυτοπροσωπογραφία της δυναμικής καλλιτέχνιδος «Roots», πουλήθηκε σε δημοπρασία  έναντι του ποσού των 5,62 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για έργο καλλιτέχνη της Λατινικής Αμερικής.

Η Frida στα μάτια μας θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη, καθώς το ιδιωτικό σύμπαν της παλέτας της, περιλαμβάνει έντονες χρωματικές ποιότητες, συνδυάζοντας τον ρεαλισμό με  τον αέρα της ανεξαρτησίας, αλλά συνάμα και της γοητείας, σε ένα κόσμο καμωμένο, σχεδόν αποκλειστικά φτιαγμένο για τους άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το Σαββατοκύριακο στις  10 & 11 Απριλίου,  θα μεταδοθεί παγκοσμίως, η πρώτη online συναυλία του Μουσείου «Casa Azul» με τον διάσημο 97χρόνο μεξικανό ντράμερ Tino Contreras, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Guiness World Record.

Η διαδικτυακή συναυλία πραγματοποιείται για την οικονομική ενίσχυση του Museo Frida Kahlo, το οποίο “χτυπήθηκε” και αυτό από την πανδημία.

Προμηθευτείτε εδώ το “ηλεκτρονικό εισιτήριο”, καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας με ένα Mojito Cocktail και απολαύσετε τη συναυλία του Tino Contreras.

Μπορείτε εδώ να περιηγηθείτε online Μουσείο Φρίντα Κάλο – Μεξικό