UniCredit: Στο 8% η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2021 & 3% το 2022

The Unicredit Economics Chartbook - 28 Sep 21

Στο 8% από 5,7% αναθεώρησε την εκτίμηση της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 η ιταλική επενδυτική τράπεζα UniCredit, ενώ επιβεβαιώνει την εκτίμηση του 3% για το 2022, στο Economics Chartbook του Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδικότερα UniCredit, αναθεωρεί την πρόβλεψή της  για το ΑΕΠ σε 8,0% (από 5,7%) για το 2021, ενώ επιβεβαιώνει το 3,0% για 2022. Η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες της το 2ο τρίμηνο του έτους, αυξανόμενη κατά 3,4% στο τρίμηνο (μετά από +4,5% qoq το 1ο τρίμηνο), ξεπερνώντας το επίπεδο ανάπτυξης πριν από την πανδημία.

Η ανθεκτική ακαθάριστη πάγια επένδυση (η οποία ξεπέρασε το επίπεδο 4Q19 κατά μεγάλο περιθώριο) και τη συσσώρευση αποθεματικών αντιστάθμισε τον αντίκτυπο της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta στις δαπάνες των νοικοκυριών (που μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, το 2ο τρίμηνο του 21) και στον τουρισμό (τα έσοδα ήταν υποτονικά τον Απρίλιο-Μάιο, αλλά ανέκαμψαν τον Ιούνιο).

Επιπλέον, οι δείκτες υψηλής συχνότητας όπως οι επιχειρηματικές έρευνες και τα στοιχεία κινητικότητας των εμπορικών πτήσεων, δείχνουν επίσης ισχυρές επιδόσεις του ΑΕΠ και στο 3ο τρίμηνο, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες και της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού.

Κύκλος εργασιών σε υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων αυξήθηκε τον Ιούλιο, μειώνοντας το έλλειμμα από το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 στο -20% έναντι -60% τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο.

Όπως σημειώνει στην έκθεση της η UniCredit, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης η διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, ήταν η μικρότερη στην Ελλάδα (-7%).  Συνολικά, αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν τις προσδοκίες μας ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται με σταθερούς ρυθμούς – αν και πιθανότατα όχι τόσο ισχυρός καταγράφηκε το 1Η21 – τα επόμενα τρίμηνα, επωφελούμενοι από δημοσιονομικά κίνητρα, επενδύσεις ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Θετικά είδε η UniCredit, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

Στην ετήσια έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το απροσδόκητο από τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για να επεκτείνει τα σχέδιά της για μείωση των φόρων (επιπλέον 1 δισ. Ευρώ το 2021 και 2,4 δισ. Ευρώ το 2022) και να μετριάσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών που σχετίζονται με το φυσικό αέριο στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών (με πακέτο 3,4 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τη μείωση του ΦΠΑ που εισήχθη νωρίς στην πανδημία ως μορφή οικονομικής στήριξης και να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κατά 20% το χειμώνα για να αντιμετωπίσει την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει απαλλαγμένος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2022 και θα μειώσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 3% μέσα στο έτος. Η ανακοίνωση αυτών των γενναιόδωρων δημοσιονομικών μέτρων αναζωπύρωσε την εικασία ότι ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της UniCredit