Πόσο επικίνδυνος είναι ο καπνός της φωτιάς… όταν τον εισπνέουμε

Photo:Arny Mogensen on Unsplash

Όταν κοιτάζουμε στον ουρανό, αυτή τη «συμπυκνωμένη μαύρη μάζα καπνού», που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές που καίνε όλη την Ελλάδα, τότε μιλάμε για την PM2.5, τη μονάδα μέτρησης ποιότητας αέρα (με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) ή αλλιώς τα αυξημένα επίπεδα ρύπων, μικρών σωματιδίων.

Γιατί είναι ανησυχητικά αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2.5

Μπορούν να αιωρούνται ώρες στον αέρα, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν κατευθύνσεις. Να μην πέφτουν στο έδαφος, ενώ όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα των PM2.5, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι επιπτώσεις τους, στην υγεία των ανθρώπων. Με αίσθημα φαγούρας στα μάτια και πόνο στο λαιμό και στον λάρυγγα, εκτίθεται κάποιος στα σωματίδια PM2.5!

Photo: pexels-pixabay

Πρώιμες επιπτώσεις στην Υγεία, κατά την εισχώρηση καπνού

Μαζί με τον καπνό εισπνέουμε και δηλητηριώδη αέρια, με κύριο το μονοξείδιο του άνθρακα. Οι υγιής άνθρωποι, μπορεί να παρουσιάσουν εισπνευστικό ή χημικό έγκαυμα, δηλαδή χημική πνευμονία. Οι πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα υγείας, παρουσιάζουν επιδείνωση και επιπλοκές, της υπάρχουσας κατάστασης. Ευπάθεια όμως παρουσιάζουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι αλλά και οι εγκυμονούσες. Με συμπτώματα όπως παροξυσμικό έντονο βήχα, δύσπνοιες, αίσθημα πνιγμού με πόνο έντονο στο στήθος.

Πολλές φορές λόγω των δηλητηριωδών αερίων, η μεγάλη συγκέντρωση καπνού, οδηγεί  ακόμα και σε ασφυξία και θάνατο. Έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι που ζούσαν σε απόσταση 60 μιλίων από μία πυρκαγιά, είχαν αύξηση των φλεγμονοδών δεικτών στο αίμα τους. Αντίστοιχη μελέτη στον Καναδά επισημαίνει, ότι μέσα σε μία ώρα όταν αυξήθηκε ο δείκτης PM2.5, είχανε κλήσεις ασθενοφόρων για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άσθμα.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Υγεία

Η εισπνοή χημικών, καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών, μακροπρόθεσμα μπορούν να εμφανίσουν στον άνθρωπο νεοπλασίες, διαβήτη αλλά και άνοια. Ενώ η πύρινη λαίλαπα μίας πυρκαγιάς, και τα νεκρά κατεστραμμένα τοπία, που αφήνει στο πέρασμά της η φωτιά, επηρεάζει και την ανθρώπινη ψυχολογία.

Φωτιά και Covid 19

Τα αυξημένα επίπεδα ρύπων μικρών σωματιδίων, μπορούν επίσης να μειώσουν και την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιδράσει και να καταπολεμήσει τον ιό Covid 19. Οι άνθρωποι που νοσούν ή που έχουν αναρρώσει πρόσφατα, θα νοιώσουν τις επιπτώσεις του καπνού, περισσότερο.

tilt-shift lens photography of fire ember
Photo: Unsplash

Μέτρα αντιμετώπισης

Όταν ο καπνός είναι στον αέρα, αλλά δεν διατρέχουμε  άμεση απειλή από πυρκαγιά μένουμε μέσα και κλείνουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αν έχουμε το κλιματιστικό ανοιχτό και υπάρχει καπνός, τότε γυρνάμε τον διακόπτη στην «ανακύκλωση» ή στην «ανακυκλοφορία» ούτως ώστε να λιγοστεύσει ο καπνός που μπαίνει σπίτι μας.

Αποφεύγουμε τις μέρες που καίγονται δάση να κάνουμε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, διότι η γυμναστική επιτρέπει στα σωματίδια PM2.5, να εισέρχονται βαθύτερα στους πνεύμονες. Χρησιμοποιείτε ειδικές μάσκες προσώπου N95 ή N99, που φιλτράρουν τον καπνό δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία.