Ιστορική συμφωνία 130 χωρών για ελάχιστο εταιρικό φόρο στις πολυεθνικές

oecd web

130 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προσχώρησαν σε κοινή δήλωση για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση. Μια μικρή ομάδα μόλις εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στις προτάσεις και δεν υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη. Τα υπόλοιπα στοιχεία του πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εφαρμογής, θα οριστικοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Το πλαίσιο ανανεώνει βασικά στοιχεία του αιώνιου διεθνούς φορολογικού συστήματος, το οποίο δεν είναι πλέον κατάλληλο για σκοπούς σε μια παγκοσμιοποιημένη και ψηφιοποιημένη οικονομία του 21ου αιώνα.

Οι δύο πυλώνες του σχεδίου

Το σχέδιο του ΟΟΣΑ βασίζεται σε δύο πυλώνες που αφορούν τη μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων και τη διασφάλιση ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις (Multinational Enterprises – MNEs), θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο του φόρου όπου και αν λειτουργούν, προσθέτοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη βεβαιότητα και σταθερότητα στην διεθνές φορολογικό σύστημα.

Ο πρώτος πυλώνας (Pillar One), θα εξασφαλίσει μια πιο δίκαιη κατανομή κερδών και φορολογικών δικαιωμάτων μεταξύ των χωρών σε σχέση με τα μεγαλύτερα MNEs, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών εταιρειών. Θα εκχωρήσει εκ νέου ορισμένα φορολογικά δικαιώματα έναντι των ΜΝΕs από τις χώρες καταγωγής τους στις αγορές, όπου έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και κερδίζουν κέρδη, ανεξάρτητα από το αν οι επιχειρήσεις έχουν φυσική παρουσία εκεί.

Ο δεύτερος πυλώνας (Pillar Two), επιδιώκει να βάλει τον λόγο στον ανταγωνισμό έναντι του εταιρικού φόρου εισοδήματος, μέσω της καθιέρωσης ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φόρου εταιρειών, όπου οι χώρες θα μπορούν τον να χρησιμοποιήσουν για την προστασία των φορολογικών τους βάσεων.

Το πακέτο των δύο πυλώνων θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στις κυβερνήσεις που χρειάζονται να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έσοδα για τη διόρθωση των προϋπολογισμών και των ισολογισμών τους, επενδύοντας σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, υποδομές και τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτιστοποίηση της ισχύος και της ποιότητας των στη μέτα-COVID εποχή.

Σύμφωνα με τον Πυλώνα 1, τα φορολογικά δικαιώματα για κέρδη άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αναμένεται να ανακατανέμονται στις χώρες της αγοράς κάθε χρόνο.

Ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15%

Ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εταιρικού εισοδήματος βάσει του Πυλώνα 2 – με ελάχιστο συντελεστή τουλάχιστον 15% – εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σε πρόσθετα παγκόσμια φορολογικά έσοδα ετησίως.

Πρόσθετα οφέλη θα προκύψουν επίσης από τη σταθεροποίηση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την αυξημένη φορολογική βεβαιότητα για τους φορολογούμενους και τις φορολογικές διοικήσεις.

Mathias Cormann: Το πακέτο δεν εξαλείφει τον φορολογικό ανταγωνισμό

«Μετά από χρόνια έντονης δουλειάς και διαπραγματεύσεων, αυτό το ιστορικό πακέτο θα διασφαλίσει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο του φόρου τους παντού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann. «Αυτό το πακέτο δεν εξαλείφει τον φορολογικό ανταγωνισμό, όπως δεν θα έπρεπε, αλλά θέτει πολυμερώς συμφωνημένους περιορισμούς σε αυτό. Φιλοξενεί επίσης τα διάφορα συμφέροντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών οικονομιών και των αναπτυσσόμενων δικαιοδοσιών. Είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία μεταξύ όλων των μελών του πλαισίου χωρίς αποκλεισμούς, όπως έχει προγραμματιστεί αργότερα φέτος », συμπλήρωσε ο κ. Cormann.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γερμανία και άλλες χώρες για να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Amazon. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να διασφαλιστεί ότι η G20 (οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου) θα υιοθετήσει το σχέδιο αυτό στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Βενετία στις 9-10 Ιουλίου.

Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν θέσει ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Αυτό περιλαμβάνει προθεσμία τον Οκτώβριο του 2021 για την ολοκλήρωση του εναπομείναντος τεχνικού έργου για την προσέγγιση δύο πυλώνων, καθώς και ένα σχέδιο για την αποτελεσματική εφαρμογή το 2023.

Further information on the continuing international tax reform negotiations is also available at: https://oe.cd/bepsaction1