Η επίσκεψη του κινέζου υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα

Τη χθεσινή συνάντηση του κινέζου υπουργού εξωτερικών Γουάνγκ Γι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Welt.

Το δημοσίευμα όπως σημειώνει η Deutsche Welle, επικεντρώνεται στις διαφορές των διήμερων σχέσεων, που προέκυψαν προ πανδημίας κάνοντας μία αναδρομή στην τελευταία επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. 

«Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή άγκυρα του γιγαντιαίου έργου υποδομών Belt and Road Initiative και μια από τις πιο φιλικές προς την Κίνα χώρες στην ΕΕ. Το “κεφάλι του δράκου” της Κίνας στην Ευρώπη, όπως το είχε αποκαλέσει κάποτε ο κινέζος πρόεδρος. Ειδικά τον περασμένο χρόνο, οι διμερείς σχέσεις υποχώρησαν».

Σύμφωνα με τον σχολιαστή, ενώ οι χώρες της Δύσης εγκατέλειψαν το πεδίο των επενδύσεων στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ΗΠΑ αρχίζουν τώρα να παρεμβαίνουν στην επιρροή της Κίνας στη χώρα.

«Στόχος είναι να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Αθήνα αναζητούσε απεγνωσμένα χρηματοδότες. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος λιτότητας και σταθεροποίησης της Ελλάδας και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της ασκούσαν πιέσεις. Μόνο που δεν υπήρχαν επενδυτές για το σημαντικό στρατηγικά λιμάνι του Πειραιά ούτε στην ΕΕ, αλλά ούτε στις ΗΠΑ. Την περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ αντιμετώπιζε τους Έλληνες σαν μαύρα πρόβατα της ευρωζώνης, η Κίνα ήταν έτοιμη να αγοράσει μετοχές στο λιμάνι. (…) Αυτό που μένει τώρα να δούμε, είναι το εάν η Αμερική θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi