Δύσκολη εξελίσσεται η εξίσωση πανδημίας τουρισμού για την κυβέρνηση

Λευκάδα- Πόρτο Κατσίκι / Photo Svetlana από το Pixabay

Είναι γνωστό, πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, ακόμη και στις ημέρες της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε. Σύμφωνα μάλιστα με το Forbes, οι πτήσεις προς την Ελλάδα για αυτό το καλοκαίρι είναι περισσότερες από κάθε άλλο δημοφιλή προορισμό της Ευρώπης, όπως είναι για παράδειγμα η Ισπανία ή η Ιταλία.

Η πραγματικότητα ωστόσο, δεν αρκείται πλέον στα διθυραμβικά δεδομένα, αλλά αναζητά τρόπους που το ελκυστικό τουριστικό brand που ονομάζεται Ελλάδα, θα μπορεί να διαβεβαιώσει τους επισκέπτες για την ασφάλεια τους, όπως και για την εύκολη πρόσβαση στους προορισμούς που έχουν επιλέξει.

Δεν χρειάζονται βέβαια και ιδιαίτερες γνώσεις για να διαπιστώσει κανείς, πως η πανδημία πρόταξε την προστασία της δημόσιας υγείας και τον βαθμό ετοιμότητας που καλούμαστε να αποδείξουμε πως έχουμε, ως το μέγιστο ζητούμενο για το άμεσο μέλλον του τουρισμού. Παρομοίως, και το γεγονός ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλη χρονιά χωρίς τουρισμό, είναι επίσης κάτι που δεν χωράει περαιτέρω συζήτηση.

Η ευχάριστη διαπίστωση είναι, πως όλοι οι κυβερνητικοί εμπλεκόμενοι και οι αντίστοιχοι φορείς, αντιλαμβανόμενοι την νέα πραγματικότητα, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Γεγονός, που μπορεί ο καθένας να καταλάβει από τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του τουρισμού και την πρόταση του πρωθυπουργού για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις χώρες της ΕΕ, έως και τις προσπάθειες που καταβάλλονται συνεχώς από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και του ίδιου του κ. Χάρη Θεοχάρη.

Παρά ταύτα, οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς έχουν να επισημάνουν ορισμένες περιπτώσεις που χρειάζονται άμεση λύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Λευκάδα.

Σύμφωνα, με επίσημα στατιστικά στοιχεία, από γνωστό ισπανικό site τουρισμού, η Λευκάδα είναι ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Σέρβων, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα διάσημα νησιά της Ευρώπης. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα τόσο η εφαρμογή ψηφιακού πιστοποιητικού αμφίπλευρης ισχύς, για το οποίο είχε γίνει λόγος στην συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των δυο χωρών, όσο και η δημιουργία νεών διοδίων που θα διευκολύνουν την ήδη επιφορτισμένη κίνηση στον Προμαχώνα. Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο, μιας και στον μεθοριακό σταθμό σχηματίζονται καθημερινά ουρές χιλιομέτρων, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των υγειονομικών εγγράφων των ταξιδιωτών και επιπλέον σε κάποιους από αυτούς να πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Από το αρμόδιο υπουργείο, έως και σήμερα, αναμένονται ανακοινώσεις μέτρων που θα διευκολύνουν την διέλευση των ταξιδιωτών, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες τοποθετήσεις νέων οικίσκων και σύντομα θα ανακοινωθεί η αύξηση της αστυνομικής δύναμης στον τελωνειακό σταθμό, κατά είκοσι τουλάχιστον άτομα.

Η σημαντικότητα του τουρισμού στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη μιας και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της χώρας. Είναι απορίας άξιο λοιπόν, πώς παραμένουν εν μέσω τουριστικής περιόδου τέτοιου είδους προβλήματα άλυτα. Ουσιαστικά, ταξιδιώτες που θέλουν να έρθουν στην χώρα μας για να αφήσουν τα λεφτά τους και φεύγοντας να την διαφημίσουν σε όλο τον κόσμο, καταλήγουν να περιμένουν εγκλωβισμένοι σε ουρές χιλιομέτρων ή ακόμη φτάνουν στο σημείο να επιστρέφουν πίσω, αφού δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα. Είναι αντικειμενικά αδύνατο ένας και μόνο ανοιχτός μεθοριακός σταθμός να μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξημένο όγκο των επισκεπτών. Πρόκειται για προβλήματα που δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια να παραμένουν άλλο σε εκκρεμότητα και επιβάλλεται να λυθούν το γρηγορότερο.

Θωμάς Γαζής
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Estate (ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESTATE) - Πρώην Operations Manager ΚΕΦΙΜ