Γερμανία: Οριακή νίκη με 25,7% του SPD – Κερδισμένοι & χαμένοι (Αναλυτικά στοιχεία – Πίνακες)

Όλαφ Σολτς / SPD

Μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο  Όλαφ Σολτς αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Σολτς έκανε λόγο για «πολύ ξεκάθαρη εντολή για τον σχηματισμό μιας καλής, πραγματικής κυβέρνησης για τη Γερμανία».

Πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 25,7%

Ειδικότερα, το SPD συγκέντρωσε το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει από το 2009. Η Ένωση (CDU/CSU), μετά από 16 χρόνια στην κυβέρνηση έπεσε στο 24,1%, σημειώνοντας τη χειρότερη της επίδοση μεταπολεμικά, από το 1949.

Οι Πράσινοι (Gruene) με ποσοστό 14,8% των ψήφων, αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της ομοσπονδιακής βουλής (Bundestag), καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος.

Επίσης και το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP) αύξησε οριακά τα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας 11,5% των ψήφων. Το ακροδεξιό – λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), υποχώρησε από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Σε χαμηλά ποσοστά κινήθηκε και το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), στο 4,9%.

Οι κερδισμένοι & οι χαμένοι

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) χάνει οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αντίστοιχα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς κερδίζουν 5,3%. Οι Πράσινοι καταγράφοντας το καλύτερο αποτέλεσμα από την ίδρυσή τους, κερδίζουν 5,7%, ενώ οριακά είναι και τα κέρδη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP) κατά 0,8%. Χαμένοι των χθεσινών εκλογών είναι επίσης  Η Αριστερά (Die Linke), η οποία υποχώρησε κατά -4,3% και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που χάνει πάνω από δύο μονάδες.

Η νέα Bundestag

Η εiκόνα της νέας ομοσπονδιακής Βουλής Bundestag θα έχει ως εξής: Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) θα αριθμεί πλέον 196 βουλευτές, ενώ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα ανέβει στους 206. Ακολουθούν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 83,  οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 92, Η Αριστερά (Die Linke) 39 και οι Πράσινοι με σημαντική αύξηση στους 118.

Πιθανές συμμαχίες 

Τρεις είναι οι πιθανές συμμαχίες για τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης στη Γερμανία. Η πρώτη πιθανή συμμαχία είναι η γνωστή και ως «Φωτεινός σηματοδότης». Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει ο Σόλτς να πείσει τόσο τους Πράσινους όσο και Φιλελεύθερους, με τα ανάλογα υπουργικά ανταλλάγματα προφανώς, να συμπράξουν στη νέα κυβερνητική συμμαχία. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου της ισχνής πλειοψηφίας του Σολτς.

Η συμμαχία της «Τζαμάικα», είναι η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με επικεφαλής τον Λάσετ και εταίρους τους Πράσινους και το FDP . Είναι η μοναδική περίπτωση, που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει καγκελάριο, ο οποίος θα προέρχεται από την κεντροδεξιά.

Και οι δύο παραπάνω πιθανές συμμαχικές κυβερνήσεις, εξασφαλίζουν ευρεία πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή με 416 και 406 βουλευτές αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι μια κυβέρνηση για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην γερμανική Βουλή χρειάζεται 368 βουλευτές.

Τέλος υπάρχει και η περίπτωση του μεγάλου συνασπισμού (Grosse Koalition), μεταξύ SPD και CDU/CSU. Οι πιθανότητες να δούμε το σχηματισμό κυβέρνησης από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ελάχιστες. Μαζί συγκεντρώνουν 402 βουλευτές, αρκετά πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία των 368. 

Η πορεία των κομμάτων της Γερμανίας μετά το 1949

Όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα ο Λάσετ οδήγησε την κεντροδεξιά στο χειρότερο μεταπολεμικό εκλογικό αποτέλεσμα (24,1%) χάνοντας πάνω από οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την αναμέτρηση του 2017 .

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa/n-tv, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η επιλογή του Λάσετ ως υποψηφίου καγκελάριου ήταν εσφαλμένη, ενώ το 62% τον θεωρεί υπεύθυνο για το αρνητικό αποτέλεσμα του κόμματος στις χθεσινές εκλογές.

culpanews.gr με πληροφορίες από ZDF