Ουκρανία: Ανατινάχθηκε μεγάλο φράγμα στη Χερσώνα

To υδροηλεκτρικό φράγμα στη Nova Kakhovka (Νόβα Καχόβκα), που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης στο τμήμα της Χερσώνας «ανατινάχθηκε» σήμερα 6/6, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού.

Ένας τοπικός αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία ανέφερε ότι μόνο το πάνω μέρος του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής καταστράφηκε από βομβαρδισμούς, αλλά όχι το ίδιο το φράγμα, κατηγορώντας  για την καταστροφή της υποδομής κρίσιμης σημασίας την Ουκρανία.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν, δείχνουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό.

Το φράγμα οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα. Το ύψος είναι 30 μέτρα και το μήκος φτάνει τα  3,2 χιλιόμετρα. Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Οι αντίπαλες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την καταστροφή του φράγματος

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα στην πόλη Nova Kakhovka, αν και η Μόσχα το αρνείται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η επίθεση στο φράγμα στη Nova Kakhovka δείχνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα «πρέπει να απελαθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης».

Ζελένσκι: Oι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ουκρανία με νερό ή πυραύλους

Ο Ζελένσκι μιλώντας στο Telegram ανέφερε ότι οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ουκρανία με νερό, πυραύλους ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μόνο η νίκη της Ουκρανίας που θα επιστρέψει την ασφάλεια, είπε, προσθέτοντας: «Και αυτή η νίκη θα έρθει».

Η ουκρανική πόλη Nova Kakhovka που ελέγχεται από τη Ρωσία βρίσκεται κάτω από το νερό, σύμφωνα με αναφορές του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tass. Οι ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναφέρουν επίσης ότι περίπου 600 σπίτια έχουν πλημμυρίσει μετά την παραβίαση του φράγματος Kakhovka κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι εκκενώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από σοβαρές ζημιές σε μεγάλο φράγμα στην ουκρανική περιοχή Χερσών, που έχει καταλάβει η Μόσχα. Τουλάχιστον οκτώ διαφορετικοί οικισμοί στην περιοχή Kherson έχουν ήδη πλημμυρίσει, δήλωσε τοπικός στρατιωτικός αξιωματούχος

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε την επίθεση στη Ρωσία, λέγοντας ότι η καταστροφή πολιτικών υποδομών ισοδυναμεί με «έγκλημα πολέμου».