Αλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έκανε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας / syriza.gr

Απάντηση στην επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τους φόρους έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «φορολεηλασία» σε βάρος της μεσαίας τάξης και των αδύναμων πολιτών. 

«Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτή είναι η φορολεηλασία Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη για τους αδύναμους. Το Δημόσιο εισέπραξε αυτά τα υπέρογκα έσοδα ακριβώς για να χρηματοδοτεί τις εταιρείες ενέργειας, τις εταιρείες διύλισης και τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα διάφορα pass. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια και αυτή η αισχροκέρδεια πρέπει να χτυπηθεί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι μεγάλο ψέμα αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν έχει αυξήσει τους φόρους. Έχει συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών», σημείωσε για πρόσθεσε: «Μπορεί αυτό να μη φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς γίνεται, μέσα από τους έμμεσους φόρους όταν έχουμε έναν πληθωρισμό που ανεβαίνει και οι έμμεσοι φόροι παραμένουν σταθεροί. Όταν το “καλάθι του νοικοκυριού” με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται κατ’ ανάγκη οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές».

Για το άρθρο 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως διατήρηση του εν λόγω άρθρου του συντάγματος δεν είναι ιδιεοληψία της αριστεράς. Είναι βασικός πυλώνας του Συντάγματος. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιό της είναι να μετατρέψει την εκπαίδευση σε αγοραίο αγαθό. “Ούτε το Χάρβαρντ θα έρθει στην Ελλάδα ούτε το Κέμπριτζ” είπε. Υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η αναβάθμισή του και πως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα αναβαθμίσει την ανώτατη εκπαίδευση.

Ρωτήθηκε για τη Ροδόπη και τις κατηγορίες που εκτοξεύει η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης για παρέμβαση του τουρκικού προξενείο για υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ από την μειονότητα. Ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για επικίνδυνο παιχνίδι Μητσοτάκη που διχάζει την κοινωνία καταλογίζοντας για αλαζονική, υποκριτική και επικίνδυνη συμπεριφορά και υπογράμμισε: «Έχει να κάνει με την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη να μην ανέχεται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη. Και δεν διστάζει να παίξει ακόμη και αυτό το επικίνδυνο εθνικά χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας τη δημοκρατική συμπεριφορά τους. Είναι πρωτοφανές και αδιανόητο. Είναι και επικίνδυνο διότι διχάζει την τοπική κοινωνία».